Ce spune Primăria Cluj-Napoca despre despăgubirile record de 15 milioane de euro pe care trebuie să i le plătească lui Sile Pușcaș

Primăria Cluj-Napoca a fost obligată, printr-o decizie judecătorească definitivă, să plătească 75 de milioane de lei (aproximativ 15 milioane de euro) omului de afaceri Sile Pușcaș pentru exproprierea terenului pe care s-a construit Parcul Zorilor.
Decizia a fost pronunțată joi, 5 decembrie, de Curtea de Apel Suceava, iar articolul poate fi citit mai jos:
Reprezentanții Primăriei au declarat că sentința instanței a redus semnificativ valoarea despăgubirilor față de suma stabilită de Tribunalul Bistrița-Năsăud, de la aproximativ 23 de milioane de euro la 15 milioane de euro. Municipalitatea a explicat că valoarea de 15 milioane de euro reprezintă prețul de piață al terenului, stabilit la 1.282,18 euro/mp, conform legii aplicabile la momentul declanșării procedurii de expropriere, scrie stiridecluj.ro.
De asemenea, în opinia Primăriei, decizia finală reprezintă o soluție justă în cadrul unui proces complex și își exprimă angajamentul de a respecta hotărârea instanței.

Pentru terenul de 1,2 hectare din cartierul Zorilor, Primăria Cluj-Napoca i-a oferit, în 2019, lui Sile Pușcaș suma de 10,9 milioane de lei. Dezvoltatorul imobiliar n-a fost de acord cu suma oferită de municipalitatea clujeană și a intentat proces.
În 2022, Tribunalul Bistrița-Năsăud a stabilit despăgubirii de 113 milioane de lei în favoarea lui Sile Pușcaș. Între timp, în 2023, procesul prin care Primăria Cluj-Napoca a atacat decizia Tribunalului Bistrița-Năsăud a fost strămutat de la Curtea de Apel Cluj la Curtea de Apel Suceava.
Odată cu sentința civilă pronunțată joi, 5 decembrie 2024, de CA Suceava, Primăria Cluj-Napoca trebuie să mai adauge la suma inițială (10,9 milioane de lei) încă aproximativ 64 de milioane de lei. Totalul despăgubirilor se ridică, astfel, la 75 milioane de lei, adică aproximativ 15 milioane de euro.
Parcul din Zorilor, cu o suprafață de 1,2 hectare, cu 188 arbori și 244 arbuști, a fost inaugurat oficial pe 1 martie 2024.
1,2
hectare este suprafața parcului, mai degrabă o grădină urbană; au fost plantați 188 arbori și 244 arbuști și montat un sistem de irigație.
Au fost amenajate alei din materiale care lasă apa să pătrundă în sol, pentru un impact minim asupra mediului. De asemenea, este asigurat accesul persoanelor cu dizabilități în toate zonele parcului.
Proiectul mai cuprinde:
– zonă cu fântâni pavimentale;
– loc de joacă cu dotări moderne pentru copii;
– zonă de recreere pentru seniori unde vor fi instalate mese de șah;
– zonă de fitness;
– zone de promenadă și piste pentru biciclete;
– sistem de iluminat cu LED controlat prin telegestiune;
– grup sanitar cu funcție de autocurățare și cișmele;
– parcare pentru biciclete, bănci, sistem de supraveghere cu camere video.
peste 1,6 milioane
de euro reprezintă valoarea totală a proiectului.
Proiectant-executant: Asocierea Garden Center Grup SRL (lider) – Ro-Verde Landscaping SRL și subcontractant SC Street Lighting SRL (subcontractant).