EXCLUSIV Ce spune fostul ministru al Fondurilor europene, Cristian Ghinea, despre metroul de la Cluj

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã     2599 Vizualizări.  

Consilierii locali clujeni sunt invitați să aprobe, în ședința de luni, studiul de fezabilitate privind construcția metroului de la Cluj.

Realizarea metroului va costa peste 1,7 miliarde de euro, iar lucrările vor dura cel puțin 10 ani, potrivit ultimelor informații. Banii provin, în special, din fonduri europene prin Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), de la Bruxelles, de la Guvern și din bugetele Clujului și Floreștiului.

„Știu PNRR-ul din scoarță-n scoarță”

Media9.ro l-a contactat pe Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din partea USR. Ghinea a negociat programul cu Comisia Europeană și, recent, a declarat la digi24.ro că „știe PNRR-ul din scoarță-n scoarță”.

Media9.ro: La Cluj se discută de foarte mult timp despre construcția metroului. Ați fost negociator din partea guvernului la Comisia Europeană privind PNRR și vrem să aflăm opinia dumneavoastră: este sau nu este viabil un metrou la Cluj?

Cristian Ghinea: Metroul din Cluj a fost inclus în prima formă de către guvernul Orban, cu un buget de un miliard de euro. Am avut un dialog intens cu domnul primar Boc și cu reprezentanții Comisiei Europene pe partea de durată a lucrărilor, dar și de costing.

Au fost întrebări foarte specifice de la Comisie, pe care le-am adresat primarului de la Cluj. Fiind un om serios, domnul Boc și-a asumat niște termene de livrare. Drept urmare, proiectul a rămas acolo. Are un buget amestecat cu bugetul metroului de la București. Sunt două proiecte de metrou – Cluj și București -, care vor trage bani din PNRR pe măsură ce înaintează.

Nu am niciun motiv să mă-ndoiesc de seriozitatea acestui proiect, mai ales că Primăria Cluj și-a asumat și termene, și costuri…

Revenind, e un proiect viabil? Vă rog să nu ocoliți răspunsul.

Nu-l ocolesc, dar nu este o decizie pe care s-o iau eu. Ce-nseamnă viabil? Dacă se termină la timp, dacă va fi comercial …?

Va fi comercial?  

Pe studiu de trafic, arată că da, va fi. Clujul este un oraș mare, care se dezvoltă, așa arată studiile tehnice ale Primăriei pe care le-a argumentat în fața Comisiei Europene și aceasta le-a acceptat. Eu am încredere în decizia Comisiei.

Am înțeles asta, dar pentru o aglomerație urbană formată din Cluj-Napoca și din localitățile limitrofe, mult sub un milion de locuitori, ar fi necesar un metrou?

Da, sunt orașe în Europa cu o asemenea dimensiune care au metrou: Bilbao, de exemplu, că ăsta mi-a venit acum în minte. Da, este o aglomerare urbană care poată să susțină comercial un metrou. Dar, atenție!, să vedem ce-nseamnă comercial.

Pentru că metroul, ca mijloc de transport, nu-și poate scoate banii nici la București, nici la Londra. Vorbim de o subvenție pe care Primăria și-o asumă s-o plătească, subvenție care vine pe logica faptului că este mai puțin poluant să folosești metroul decât mașini individuale sau transport de suprafață. Deci pe calculul ăsta, care include inclusiv o subvenție, da, metroul este viabil.

N-ar fi mai bun, mai puțin costisitor, un transport la suprafață, așa cum se-ntâmplă în marile orașe?

Clujul, ca și alte orașe mari din România, va avea la dispoziție o linie de finanțare pentru transportul de suprafață tot din PNRR, din componenta Fonduri locale.

Toate orașele se vor dota cu autobuze electrice după un plan de dezvoltare inteligentă a transportului. Ce-nseamnă asta? Să ai măsuratori de trafic inteligente, semafoare inteligente…

Deci Primăria Cluj ar trebui să aibă acest plan. Acuma Clujul, fiind un oraș foarte mare și în plină dezvoltare, are această facilitate pe care a propus-o primăria în plus pe metrou. Adică nu se exclude că dacă facem metrou, nu mai facem transport la suprafață.

Eu am luat proiectul ăsta inclus de Primărie și Guvern în PNRR, l-am dus mai departe, l-am redimensionat în urma negocierilor cu Comisia Europeană și este acolo, în program. Sper să se-ntâmple, în mod evident.

Dacă nu, un guvern al României are posibilitatea să revizuiască decizia în 2023, dacă progresul nu este suficient de rapid pentru metroul din Cluj.

Eu am avut acest proiect pe care, ca ministru, l-am dus mai departe cu bună credință. Decizia dacă e sau nu e necesar un metrou la Cluj le aparține administrației locale și comunităților de oameni care trăiesc acolo.

—————————————————————————————————————————————–

Scurt istoric al proiectului „Metroul de la Cluj”

Proiectul metroului de la Cluj a suferit modificări esențiale față de prezentarea inițială. Dacă, la început, costurile finale erau estimate la un miliard de euro, acum aproape că s-au dublat (1,7 miliarde de euro), existând probabilitatea să fie și mai mari.

Și durata de realizare este mai mare. Inițial, era preconizat să fie gata în 2026, dar el e de-abia în stadiul aprobării studiului de fezabilitate.

Proiectarea preliminară va dura 18 luni, iar licitația pentru execuție un an și două luni.

Sursele de finanțare sunt din bugetele locale ale municipiului Cluj-Napoca și ale comunei Florești, respectiv din PNRR, Programul Operațional Infrastructură Mare, Programul Operațional Transporturi și fonduri de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

Spre deosebire de Capitală, unde metroul circulă exclusiv în subteran, o parte din linia de rulare clujeană va fi la suprafață, în partea de vest a orașului (comunele Florești și Gilău), unde spațiul mai permite acest lucru.

Capacitatea maximă de transport va fi de 15.200 călători/oră și pe sens.

În luna iunie, Emil Boc declara că anul acesta ar urma să fie gata documentaţiile pentru proiectul metroului, urmând ca în 2022 să se facă licitaţiile, iar din 2023 să se înceapă efectiv lucrările.

Proiectul se va face aproape exclusiv cu fonduri europene. Astfel, metroul ar urma să primească o finanţare de 300 milioane de euro prin PNRR, iar alte sume importante vor veni de la Bruxelles prin alte proiecte.

1,7

miliarde de euro ar urma să coste metroul. Prima etapă, Mănăștur – Sopor, 9 stații, a fost evaluată la 800 de milioane de euro. „Avem 300 de milioane de euro din PNRR, 260 de milioane de euro din Programul Operațional de Transport și restul din credite de angajament aprobate de Ministerul Finanțelor”, a declarat Ionel Oprea, unul dintre proiectanții metroului.

500

de angajați ar urma să lucreze la metrou.

Alții au fost interesați și de acest articol: Metroul este NERENTABIL financiar. Dovada că vom plăti și noi, și copiii noștri. „Datele sunt dinamită curată”

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.