Ce spune Alin Tișe despre „orezăria” de pe Cluj Arena

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1563 Vizualizări.  

Media9 l-a contactat pe administratorul județului Cluj, Alin Tișe, și l-a întrebat despre starea gazonului de pe Cluj Arena, care a cedat, duminică, la meciul Universității Cluj cu Politehnica Iași și a arătat ca o orezărie după numai o oră de la începutul partidei. 

Întrerupt de două ori, apoi amânat

Terenul a devenit absolut impracticabil, duminică după-masă, după o ploaie torențială și a fost întrerupt de două ori până când arbitrul Viorel Flueran să ia decizia, în minutul 54, să-l amâne pentru luni, 4 septembrie.

Alin Tișe a declarat pentru Media9 că n-a fost prezent pe Cluj Arena, că nu s-a uitat la meci nici la tv. și că a aflat de la angajații Consiliului Județean ce s-a întâmplat în după-masa asta la stadion.

Președintele CJ Cluj este de părere că din cauza ploii torențiale care a căzut în cartierul Mănăștur și în vecinătăți, o ploaie foarte puternică pe o durată scurtă de timp, sistemul de drenaj al arenei n-a putut face față unui debit atât de mare.

DECLARAȚIE

„N-am fost prezent la meci, însă din ce-am auzit, a fost o ploaie torențială, cu un debit foarte mare, iar sistemul de drenaj al stadionului n-a putut face față. În asemenea situații, când este un debit atât de mare, niciun sistem de drenaj nu poate face față, nu numai cel de pe Cluj Arena. Nici străzile din Mănăștur și din zonă n-au putut face față. A fost o rupere de nori și a căzut multă ploaie pe o durată scurtă. Dar putem vedea și partea bună a problemei: dacă până mâine apa va fi drenată, înseamnă că sistemul a funcționat. Dacă nu, înseamnă că avem o problemă și că societatea care se ocupă de mentenanța stadionului va trebui să suporte consecințele”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj 

De ce la noi se întâmplă asta, iar în Germania, nu

Media9 i-a amintit administratorului județului – și-a permis asta, cum s-ar zice 😌 – că rulourile de gazon care au fost montate pe Cluj Arena în urmă cu 4 luni au fost cumpărate din Germania, o țară în care clima este foarte apropiată de cea a României, doar că acolo nu se întâmplă astfel de situații precum asta de azi, de la Cluj, chiar dacă vorbim despre o ploaie torențială.

În plus de asta, Media9 l-a întrebat pe Alin Tișe dacă gazonul de pe Cluj Arena n-a cedat astăzi și din cauza afluenței de la Untold 2023. Președintele CJ Cluj s-a eschivat și n-a oferit un răspuns la această întrebare, dar a oferit un context general:

„Eu nu cred că există vreun teren în lumea asta care să facă față unei ploi atât de intense, cu un debit atât de mare. E ca la străzi: una e când sunt 20 de litri pe metrul pătrat, iar țevile pot face față, iar alta e când se înregistrează 700 de litri pe metrul pătrat. Exagerez cu debitul tocmai pentru a vă face o idee. Evident, eu nu sunt specialist în asta, iar de aceea vă rog să-i întrebați pe specialiști care a fost debitul din această după-amiază”, a mai declarat Alin Tișe.

Administratorul județului a mai spus că luni va face o analiză și, în funcție de concluzii, va lua o decizie.

Întrerupt la 0-0

Meciul ”U” Cluj-Poli Iași a fost întrerupt de două ori de arbitrul întâlnirii, Viorel Flueran, din cauza terenului impracticabil de pe Cluj Arena. Partida a fost întreruptă de tot, iar apoi amânată în minutul 54, la scorul de 0-0, și se va relua mâine, 4 septembrie.

Citește și articolul de jos care îți spune ce s-a întâmplat azi pe Cluj Arena:

UPDATE. Gazonul de pe Cluj Arena a devenit, din nou, o adevărată orezărie la meciul de azi, cu toate că a fost înlocuit în urmă cu 4 luni

Gazon realizat de firma nr. 1 din Germania

Noul gazon de pe Cluj Arena a fost inaugurat joi, 27 aprilie 2023, când s-a desfășurat semifinala Cupei României, între ”U” Cluj și UTA Arad.

Rulourile de gazon montate pe Cluj Arena au fost realizate de producătorul nr. 1 de gazon din Europa – Richter Rasen GmbH. Ele au provenit dintr-un lot de producție realizat special pentru Bundesliga și au fost aduse din Slovacia, de la granița cu Austria, cu ajutorul a nu mai puțin de 26 de TIR-uri.

DECLARAȚIE:

„Gazonul arată foarte bine și are o calitate excepțională. De altfel, el face parte dintr-un lot realizat special pentru stadioanele echipelor de fotbal care evoluează în prima ligă germană, motiv pentru care ne așteptăm ca acesta să fie unul cât mai durabil și rezistent. În acest moment se lucrează la pregătirea suprafeței de joc pentru meciul de joi, din semifinalele Cupei României”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, 24 aprilie 2023

Un consorțiu de cinci firme a lucrat la înlocuirea gazonului și a sistemelor de irigație și degivrare la stadionul Cluj Arena.

Cele 5 companii implicate în procesul de schimbare a gazonului de pe Cluj Arena și în mentenanța ulterioară sunt:

  1. SPORTS FIELDS – 36,13 % – lucrări de instalare gazon
  2. GREEN CITY CARE S.R.L. –  24,85 % – lucrări decopertare, realizare substrat, așternere strat nou de substrat nisip, verificare sistem de irigații
  3. ECO GARDEN CONSTRUCT SRL – 24,43 % – îndepărtare gazon actual , know-how,  mentenanță ulterioară 10 luni
  4. HOBBIT INTEGRAL RO SRL – 14,58 % – servicii de furnizare și montare instalații de încălzire teren joc
  5. ELIO INDUSTRIAL SRL – 0,01% – servicii de proiectare linii electrice

Actualul gazon n-a fost schimbat, în integralitatea lui, niciodată de la inaugurarea stadionului Cluj Arena, în 2011. Până în aprilie 2023, au fost schimbate doar rulourile, pe anumite porțiuni, de către organizatorii Untold.

2.623.627,72

de lei (fără TVA) a fost costul integral al lucrărilor din primăvara acestui an. Asta înseamnă peste 520.000 de euro.

Datele tehnice ale noului gazon:

  • Suprafață totală: 7.900 mp
  • Densitate minimă: 98%
  • Grosime: min. 4 cm (1-2 cm strat de sol și 2-3 cm strat vegetal aerian/iarbă)
  • Aclimatizat, cu rădăcini dense și cu rezistență sporită la trafic intens și iernare.

Sursa foto: sport.ro

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.