Ce spun parlamentarii ex-PLUS Cluj: îl urmează pe Dacian Cioloș sau rămân în USR?

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     931 Vizualizări.  

Parlamentarii clujeni ex-PLUS nu doresc să plece din USR. Cei doi deputați, Oana Murariu și Viorel Băltărețu, plus senatorul Cristian Bordei, au declarat, pentru Media9, că vor să meargă mai departe cu USR, pentru a „continua proiectele deja începute aici”.  

La modul declarativ, cei trei parlamentari nu vor să-l urmeze pe Dacian Cioloș, care de curând și-a dat demisia din USR și a anunțat că a înființat o nouă formațiune politică: REPER.

Cei trei parlamentari pomeniți mai sus sunt „creațiile” politice ale lui Dacian Cioloș. El le-a călăuzit primii pași în politică, el i-a format, el i-a susținut, el le-a fost mentor.

USR Cluj a mai trimis un reprezentant în Parlamentul României, Radu Molnar, însă acesta provine din vechiul USR.

Media9 a stat de vorbă cu cei trei parlamentari, pe care i-a întrebat despre viitorul lor parcurs politic. Iată care au fost răspunsurile:

DECLARAȚIE

„Opțiunea mea politică este USR în acest moment, o echipă de oameni implicați, specializați pe diferite domenii, alături de care am realizat proiecte în toate domeniile, iar acest efort trebuie să continue pentru și mai multe rezultate.

Obiectivul meu, dar și al USR, pentru viitorul apropiat este continuarea luptei pentru a schimba lucrurile în România. Poate că n-am reușit să implementăm marile reforme dorite, dar am convingerea că perseverența acțiunilor noastre, mici sau mari, își vor dovedi eficiența”

Oana Murariu (33 de ani), deputat USR Cluj

În cei aproape doi ani de când a fost aleasă în Parlamentul României, Oana Murariu a avut 64 de luări de cuvânt (în 45 de ședințe), 74 de propuneri legislative inițiate, două proiecte de hotărâre inițiate, 26 de întrebări și interpelări, cinci moțiuni.

Viorel Băltărețu: „Sunt în mijlocul unor proiecte pe termen lung”

La rândul său, Viorel Băltărețu a declarat că dorește să continue în USR, mânat fiind de continuarea unor proiecte începute în acest partid.

„În primul rând, deși e regretabilă situația în care ne aflăm, sper că forțele pro-reformă din România vor ști să lucreze împreună pentru proiectul comun: modernizarea țării, reducerea corupției, o guvernare eficientă, respect pentru cetățeni.

În ce mă privește, sunt în mijlocul unor proiecte pe termen lung, în plan legislativ (debirocratizare, digitalizare, sprijin pentru companii), dar și în teritoriu. Nu voi face schimbări în acest moment care ar putea impacta parcursul acestor proiecte.

Cred că doar colaborând putem face schimbările necesare, pe care ni le-am dorit, împreună cu toți românii, de trei decenii”, a declarat, pentru Media9, Viorel Băltărețu (47 de ani).

Potrivit fișei de pe site-ul Camerei Deputaților, Viorel Băltărețu a avut în cele trei sesiuni parlamentare opt luări de cuvânt, 119 de propuneri legislative inițiate, două proiecte de hotărâre inițiate, 13 întrebări și interpelări și patru moțiuni.

Cristian Bordei: „Sunt în USR și rămân aici”

Senatorul Cristian Bordei, cel de-al treilea parlamentar clujean venit, la alegerile din noiembrie 2020, de pe listele PLUS, a fost cel mai zgârcit la vorbă:

În momentul de față, sunt în USR și rămân aici. Vreau să continui proiectele pe care le-am început aici. N-aș dori să comentez alte subiecte– Cristian Bordei (54 de ani), senator USR Cluj

Activitatea sa parlamentară poate fi parcursă foarte repede: o singură luare de cuvânt, 91 de propuneri legislative inițiate și o moțiune de cenzură.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2020, județul Cluj a dat patru parlamentari din partea USR-PLUS: trei veniți de pe listele PLUS (Oana Murariu, Viorel Băltărețu și Cristian Bordei) și unul (Radu Molnar) din partea USR.

Cât câștigă un parlamentar 

Salariul unui parlamentar este cuprins între 11.000 și 14.000 de lei net/lună. La salariu, deputații și senatorii mai adaugă venituri consistente din diurnă, cazare, transport și telefon, dar și cheltuielile decontate de Parlament pentru activitatea pentru birourile din teritoriu. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei.

Diurnă primesc toți parlamentarii care n-au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.

Deputații și senatorii beneficiază, pe durata mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. De asemenea, le sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoiu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne.

Fiecare deputat sau senator are dreptul la un abonament de telefonie mobila decontat de Parlament.

Câți bani primește un deputat/senator pentru chirie

Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Suma este acordată lunar, pe toată durata mandatului și nu poate fi mai mică „de jumătate din indemnizatia brută a deputatului, respectiv a senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.

Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat.

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Iulie și august sunt luni de vacanță.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.