“Ce se întâmplă în Cluj? E praf, lucrări mai proaste rar am văzut, nu-mi vine să cred!”

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     1337 Vizualizări.  

Un orădean a postat pe TikTok o filmare cu lucrările executate și încă neterminate pe strada Universității din Cluj-Napoca. Iar concluziile sale sunt amare. Oricine dintre noi ar trece pe stradă ar fi la fel de dezamăgit.

“Dalele n-au niciun sens, pur și simplu de împiedici de ele”

“Ce se întâmplă în Cluj? E praf, lucrări mai proaste rar am văzut, nu-mi vine să cred! Hai să vă arăt”, spune I. Lenghel. Iar apoi imaginile sunt grăitoare: dale puse prost sau crăpate, cu rosturi de dimensiuni diferite, parcă aruncate din avion, cu linii șerpuitoare în loc de linii drepte. “Dalele n-au niciun sens, pur și simplu de împiedici de ele”, conchide omul.

Imaginile filmate de meșterul clujean sunt AICI.

Bărbatul zice așa: “Dacă un meșter face o lucrare la vreun boss din primărie și pune o gresie mai sus, una mai jos, lasă spațiu între ele, vine bossul și spune “Ți-am dat 3.000 lei manoperă, uite cum ți-ai bătut joc de lucrare!” Dacă dalele de pe str. Universității sunt puse în bătaie de joc și costă milioane de euro din banii noștri, bossul din primărie nu are nimic împotrivă. Curând va posta pe pagina lui de Facebook marea realizare și va primi likeuri si inimioare”.

Unde are dreptate și unde greșește

Meșterul nostru are și dreptate, și greșește, ca să fim corecți. Este adevărat că acasă vezi lucrurile diferit decât atunci când cheltui banul public, că bătaia de joc nu trebuie tolerată, că Emil Boc este într-o permanentă baie de mulțime pe Facebook. Pe primar l-a radiografiat corect.

Unde greșește. Lucrările sunt executate de un antreprenor, sunt urmărite de un diriginte de șantier și de un proiectant, care toți sunt privați. Nu municipalitatea muncește pe șantier. Primăria vine la recepția proiectului, pe segmente sau la final, și atunci are posibilitatea să nu semneze recepția, să refuze să plătească tranșe din contract etc. Mai mult, cum chiar meșterul observa, marile probleme se constată pe strada Universității, care nu este finalizată. Kogălniceanu, de exemplu, care este gata de predare, nu mai are aceleași probleme, situația e mult mai bună. 

Lumea spune „bani aruncați”, dar executantul are constituită o garanție de bună execuție. Dacă nu remediază, i se execută garanția. Există pârghii, nu e nimic pierdut definitiv pe Universității.

Dacă lucrările vor rămâne așa, evident că nu va ploua cu inimioare pe pagina de Facebook a primarului. 

Dezvoltatorii imobiliari mai afirmă ceva. Mâna de lucru este săracă în acest domeniu, la Cluj. Multe firme lucrează cu asiatici, iar unii dintre ei nu au văzut în viața lor o mașină de tăiat piatră și travertin. O glumă răutăcioasă printre investitori este că noii veniți n-ar fi avut acasă nici curent electric. Dar asta nu e problema noastră, ca și comunitate. Cine și-a asumat proiectul să îl ducă la capăt și să îl predea în condițiile contractate.

About