Ce se întâmplă cu programul „Vinerea Verde”, în 2023, după ce Iașul l-a oprit + Cum poți poți circula cu transportul în comun în Cluj fără să-ți cumperi bilet și fără să fii amendat

Autor  admin   în       1 year în urmã     3692 Vizualizări.  

Primăria a anunțat că programul prin care circulația pe mijloacele de transport în comun va fi gratuită în zilele de vineri în Cluj-Napoca va continua și în 2023. Asta chiar dacă Iașul a renunțat la acest program.

„<Vinerea Verde> continuă și în acest an la Cluj-Napoca, orice călătorie cu transportul în comun – autobuz, troleibuz, tramvai – pe liniile urbane este gratuită în fiecare zi de vineri.

Această inițiativă a fost implementată de Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. încă din 2021 și continuă și în 2023”, au transmis reprezentanții primăriei.

Cu toate că programul „Vinerea Verde” a fost foarte bine primit de către cei care apelează la mijloacele de transport în comun, el are unele lacune:

  • zilele gratuite de vineri nu se regăsesc și în abonamentele lunare, tariful și valabilitatea acestora pe o lună rămânând neschimbate;
  • programul „Vinerea Verde” nu acoperă decât transportul urban în Cluj-Napoca, nu și în zona metropolitană. Comunele Florești și Baciu, dar în special Florești, aduc foarte mult trafic în Cluj, dar n-au intrat în programul „Vinerea Verde”.

Pe de altă parte, poți circula gratuit cu toate mijloacele de transport în comun în Cluj-Napoca dacă apelezi la programul primăriei, care privește colectarea deșeurilor de ambalaje la automatele RVM (Reverse Vending Machines) cu acordarea de recompense. Pentru 15 ambalaje (sticlă, pet-uri din plastic și din metal), primești un voucher pe care îl poți schimba pentru un bilet de două călătorii urbane în multe stații CTP.

Deocamdată sunt doar două puncte de colectare selectivă a ambalajelor: în Piața Flora (Mănăștur) și în cartierul Zorilor.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.