Ce s-ar putea întâmpla cu poziția de primar, la Cluj. Scenariul despre care vorbește toată clasa politică
Lumea politică din Cluj descrie un scenariu extrem de plauzibil privind alegerile pentru funcția de primar din 9 iunie. Poate totul a și ajuns la voi. Noi vom încerca să îl expunem, pentru cei care nu îl cunosc, și să îl comentăm puțin.
1. Emil Boc candidează forțat de partid, dar nu rămâne
Primarul în funcție și candidat la al șaselea mandat, Emil Boc, nu și-a dorit să candideze. S-a vehiculat acest lucru până la refuz. Și este adevărat. Doar că partidul i-a cerut imperativ acest lucru și nu este singurul. Prin județ sunt mai mulți primari care ar fi fugit, care au spus că nu mai calcă prin Primărie, și cu care Daniel Buda a avut de furcă. Pe unii i-a întors din drum chiar Emil Boc. Dar de ce să plece primarul Clujului? Se vede cu ochiul liber că activitatea de la Bruxelles îl face să se simtă important, iar acolo are pregătit un post permanent, la Comitetul Regiunilor. Așa că sunt șanse (nu e sigur, dar sunt șanse, da?) ca, după ce va câștiga alegerile, dacă le va câștiga, să își înainteze demisia. A făcut-o și la final de 2008, dacă mai țineți minte.
2. Cine vine în locul său
Aici este o discuție interesantă. Emil Boc își dorește să fie înlocuit de cineva cu care a colaborat până acum. Știți meteahna asta de a pleca, dar de a încerca să-ți păstrezi influența pe mai departe. În acest context, veți înțelege de ce a schimbat ritmul postărilor pe rețelele de socializare Dan Tarcea, viceprimarul PNL. Urmăriți-l: vine la muncă, merge cu autobuzul, se plimbă prin zonele modernizate; gata, nu ma dă doar share la postările șefului. El poate fi alesul. S-a vorbit și despre Ovidiu Cîmpean, dar secretarul de stat se pregătește să intre la toamnă pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților. Jocurile sunt privite deocamdată de la distanță de Alin Tișe. Deși nu recunoaște, administratorul județului ar putea intra în cursa pentru Primărie, dacă Emil Boc lasă locul vacant.
3. Cum se pot da calculele peste cap
Sabin Sărmaș, fost PNL-ist, face o campanie electorală cum nu s-a mai văzut la Cluj. I-a inspirat și pe alții, astăzi mai mulți candidați sunt determinați să o apuce pe același drum. Vot prezență constantă pe rețele și în cartiere; unii au chiar mesaje decente, credibile. Toți au înțeles că efortul de acum și notorietatea câștigată s-ar putea să le fie utile la o viitoare campanie electorală. Altfel te lupți cu Tarcea, chiar și cu Tișe, decât cu Boc. Clujeanul nu mai votează cu ochii închiși, ca în 2009, un candidat plimbat de mână. Tocmai pentru că s-a fript atunci.
4. Singura manevră posibilă
Mda, nu e chiar singura. Cea mai simplă chestiune ar fi ca, odată ales, Emil Boc să își ducă la îndeplinire mandatul. Și abia după aceea, dacă mai vrea, să plece la Bruxelles. Dar în cazul scenariului de mai sus, unica manevră pe care o văd eu acum este amânarea alegerilor anticipate. PNL nu e sigură că poate impune primar, dacă în cursă nu este implicat Emil Boc. Așa că viceprimarul Tarcea poate prelua atribuțiile de primar pe o perioadă cât mai lungă de timp, astfel încât să câștige suficientă apreciere din partea clujenilor. Pentru asta e nevoie de două lucruri: 1. Guvernul să fie de acord să întârzie declanșarea alegerilor anticipate, nu ar fi prima oară când se întâmplă; 2. Tarcea să facă față cu brio proiectelor care vor face din Cluj un uriaș șantier. Adevărul este că astăzi el conduce de facto Primăria, în condițiile în care Emil Boc este foarte des plecat.