Ce manevre face PNL înaintea alegerilor parlamentare. Un primar și fiul altui primar vor să intre în politica mare

Vi se pare că e liniște în viața politică, dar nu este deloc așa. Acum este momentul când se pregătesc marile manevre, se face lobby, se înfig cuțite, se calcă pe cadavre. Mai pe scurt: se elaborează listele de candidați pentru Parlament.
În partidele tradiționale, asta se face din pix. E și un vot de birou politic județean, care de regulă se dă pur formal. Contează voința liderilor partidului, de la nivel local și național. Ei au pixul.
Un post de parlamentar este raiul pentru politicieni. Ai mașină de serviciu, avion și hotel gratis, salariu baban plus alte sume la dispoziție, pentru care nu trebuie să dai cu subsemnatul. În plus, primești o pensie cât se poate de specială. Cel mai important: capeți multă influență, votezi pro sau contra guvernului, îți promovezi rudele prin ministere etc.
Discutăm acum despre PNL, partidul care a câștigat alegerile locale în județul Cluj, cu un scor de 46%. Să ne înțelegem! Liberalii nu vor mai accesa un asemenea rezultat la scrutinul parlamentar. Sunt alte “locomotive”, alte puncte de interes decât la alegerile locale.
În principiu, PNL Cluj poate trimite în Parlament doi senatori și cel puțin patru deputați, maximum șase. Depinde de mulți factori, inclusiv de unii extrem de subiectivi, cum ar fi negocierile de la redistribuire.
Pe cine vrea să trimită PNL în Parlament? Lista este în discuție, se așteaptă părerea lui Ludovic Orban, care s-a implicat și în discuțiile pentru Consiliul Județean. Nu neapărat în cel mai fericit mod, întrucât acolo l-a propus fără succes pe Aurel Secară. Dar Clujul are nevoie de bani de la Guvern pentru marile proiecte anunțate, așa că e greu să îl refuze pe premier.
La Senat, unul dintre favoriți este Marius Nicoară. Partid generos, PNL este gata să îi treacă cu vederea lui Nicoară trecerea prin ALDE și condamnarea pentru accident sub influența băuturilor alcoolice. Al doilea loc de senator, conform informațiilor noastre, ar merge către Mircea Moroșan, primarul Huedinului. Omul a câștigat alegerile, dar visează demult la Parlament; are și trecere la Cluj, odată ce fiul său este unul dintre consilierii personali ai lui Emil Boc.
Pentru Camera Deputaților suntem în măsură să vă spunem ce nume apar în discuție. Nu poate lipsi Adrian Nechita Oros, ministrul Agriculturii, aflat într-o relație strânsă cu Ludovic Orban. Oros este probabil cel mai influent om de la Cluj în PNL în clipa de față. O noutate este Radu Moisin, consilier local și fost primar interimar al Clujului, după încarcerarea lui Sorin Apostu; Moisin este un avocat de succes și un politician de perspectivă. Va fi menținut probabil și Sorin Moldovan, refuzat la Bihor, dar primit cu brațele deschise de Cluj încă din 2016. Influența lui Vasile Blaga durează, și durează, și durează. Cristina Burciu, de la Turda, a făcut saltul din PSD anul trecut și chiar asta a negociat, ca să voteze guvernul Orban: prezența pe lista PNL pe un loc eligibil în 2020. Un alt nume care apare este cel al lui Ignat Morar, fiul primarului de la Dej. Juniorul nu se poate descurca singur, așa că tatăl grijuliu i-a rezolvat inițial un post de director de cabinet la Prefectură, iar acum îi oferă un loc în Parlament. Costan Morar ar fi condiționat trecerea la PNL de promovarea odraslei. Surse apropiate vechilor liberali susțin că pe listă este dorit, de la centru, și Bashar Molhem. A fost consilier local la Cluj-Napoca până anul acesta și este ales consilier județean. Tânărul de origine siriană are ambiții mari în politică și este apropiat de Emil Boc, dar încă nu s-a remarcat prin vreo importantă realizare administrativă.
Dacă îl căutați pe listă pe Florin Stamatian, să știți că șansele sale de a reveni în Parlament sunt reduse. Desigur, el își dorește, dar probabil va fi plasat pe un loc neeligibil, iar asta doar ca să nu fie refuzat direct. Dar cine știe ce surprize ne vor oferi alegerile din decembrie.