Ce mai vrea să cumpere statul maghiar, după Melody. Se vorbește de Continental, dar și despre Hotelul Ardealul și Castelul Stubenberg

Autor  Sorin Tolan   în       3 years în urmã     3369 Vizualizări.  

S-ar zice că plouă cu bani în și din Ungaria, după ultimele isprăvi ale statului ungar în materie de imobiliare. După Hotelul Melody și Castelul Wesselenyi, urmează posibil Hotelul Continental, din Cluj, Hotelul Ardealul, din Arad, și Castelul Stubenberg, din Bihor.

Anul trecut era achiziționat Hotelul Melody, obiectiv clasat ca monument istoric din centrul Clujului la un preț fenomenal de ordinul milioanelor de euro. De cumpărare s-a ocupat satelitul Universitatea Sapientia din Cluj-Napoca, iar scopul acestei achiziții nu este încă prea clar…o fi având nevoie de spații pentru cursuri sau poate e doar un moft sponsorizat prin bani ai guvernului ungar. Dar să nu aruncăm cu pietre așa devreme, că doar nici Universitatea Babeș-Bolyai nu s-a lăsat mai prejos și a achiziționat Hotelul Opera Plaza, care, ce-i drept, nu e nici monument istoric și nu e nici localizat la fel de central precum Hotelul Melody.

Centrul Clujului a fost retrocedat bucată cu bucată către diverse structuri/ONG-uri/biserici maghiare, existând în prezent puține imobile din această zonă care să fie deținute de către autorități sau entități românești. Este foarte probabil ca celebrul Hotel Continental din Piața Unirii – Cluj-Napoca, monument istoric, să fi fost luat în colimatorul statului ungar, aflându-se în zona roșie a intereselor acestuia din centrul orașului. Aici putem doar să sperăm că primarul Emil Boc se va ține de promisiunea făcută față de cetățeni de a-și exercita dreptul de preempțiune la momentul oportun. Se pare că nu este necesară doar manifestarea unei astfel de intenții, fiind importante și momentele în care aceasta se materializează. Altfel, se poate ajunge în contextul blocării situației juridice a unui imobil dacă există nereguli în ceea ce privește momentul luării unor decizii și a întocmirii unor acte juridice.

Ca să mai disipeze din atenția acumulată de tranzacția din centrul Clujului, banii ungari au fost redirecționați spre obiective mai puțin vizibile la nivel național, dar poate cu și mai mare impact. În cursul lunii mai a acestui an a fost vândut Castelul Wesselenyi din Jibou, împreună cu terenurile aferente, în schimbul sumei de aproximativ 800.000 de euro. Ieftin dom’le față de monumentele istorice de la Cluj! Aici Universitatea Sapientia nu a mai intrat în peisaj, lăsând spațiu de manevră pentru o altă societate aflată aparent în echipa de firme de casă ale guvernului ungar. Firma cumpărătoare pare că duce mai degrabă lipsă de angajați decât de fonduri, ba chiar și de vechime.

Micro Vision SRL din Cluj-Napoca a fost creată la începutul anului 2020 și a reușit ca până în 2021 să genereze o cifră de afaceri fenomenală pentru o societate la început de drum. Sună a poveste de succes în situația pandemică actuală și a crizei generată de aceasta, Micro Vision s.r.l. reușind să cumpere Castelul Wesselenyi pentru ca după scurt timp să îl vândă mai departe către Manevi Zrt, o firmă de stat ungară.

Deși Consiliul Județean Sălaj și-a exercitat dreptul de preempțiune, problema momentului exercitării acestuia și a valabilității vânzării ulterioare a castelului rămâne deocamdată pe rolul instanțelor. Asta deoarece CJ Sălaj a alocat sumele necesare pentru exercitarea dreptului de preempțiune prin hotărâre de CJ, fără ca la momentul emiterii acesteia obiectul intenției să mai existe în patrimoniul vânzătorului, castelul fiind deja cumpărat de către Manevi Zrt.  

Nu pare că această poveste, care implică și instanțele de judecată, îi afectează în vreun fel pe cei de la Micro Vision, iar povestea succesului fenomenal în ale imobiliarelor nu se încheie aici. Micro Vision dorește să joace în continuare în liga mare. Astfel, după tranzacțiile derulate pe repede înainte în județul Sălaj, firma minune și-ar fi manifestat intenția de a achiziționa și Hotelul Ardealul din Arad, un alt monument istoric situat în zona centrală a unui oraș din Transilvania.  

Ploaia din vest (ploaia de bani, bineînțeles) a făcut să răsară spre vânzare tot mai multe astfel de imobile, unele clasate ca monumente istorice, ai căror proprietari nu le mai pot întreține, preferând să le vândă. Exemplul recent este Castelul Stubenberg, din Săcueni, jud. Bihor, cel mai probabil luat deja în colimator de către statul ungar.

De cele mai multe ori statul român rămâne impasibil față de aceste tranzacții, din lipsă de fonduri, chiar dacă are drept de preempțiune, fiind necesară o strategie pentru a limita extinderea acestui adevărat fenomen.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.