Ce l-a șocat pe primarul Clujului. Boc s-a supărat că „săracilor” nu le-a trecut proiectul cu 12 imobile

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     3511 Vizualizări.  

O intervenție a primarului Emil Boc, din ultima ședință de consiliu local, a ridicat o serie de semne de întrebare. Le împărtășim cu voi. 

Sunt două scenarii posibile: că a ținut cu disperare ca un proiect de pe ordinea de zi din ședința din iulie să treacă, în beneficiul unei companii private, sau că a dorit să „înfunde”, din punct de vedere legal, opoziția din Consiliul Local, care se confruntă cu o procedură administrativă inițiată de dezvoltator.

Veți vedea, este amuzant cum Emil Boc spune că sunt niște cetățeni, „săracii”, privați de a construi în oraș din cauza opoziției USR + PSD. Când colo, proiectul prevede ridicarea de către un dezvoltator a unui ansamblu imobiliar cu 11 case cuplate, plus o clădire cu trei etaje. Ăștia sunt „săracii”?

Mergem la detalii, dacă aveți puțină răbdare. La punctul 34 din iulie, un plan urbanistic zonal de pe strada Câmpului, a intervenit o vecină, Sanda Albu, care a susținut că firma care este beneficiara planul urbanistic zonal, M&O General Construct, nu mai deține terenul în cauză.

„În acest moment, în timpul ședinței, am primit bilanțurile pe anul 2021-2022 ale acestei societăți și de aici rezultă fără dubiu faptul că societății i-au scăzut activele mobilizante în anul 2022 cu 5 miliarde. Ceea ce înseamnă că a vândut terenul, deci nu mai au niciun interes să susțină planul urbanistic zonal”, a spus doamna Albu. A intervenit imediat avocata companiei, Ioana Ciocian, care a negat că terenul ar fi fost înstrăinat.

Doar că, odată suspiciunea creată, consilierii locali n-au mai avut încredere să voteze acest punct. Vladimir Mătușan, de la PSD, a propus scoaterea unui extras de carte funciară pe loc. Acesta a dovedit că M&O deține terenul în continuare.

Vecina a mai spus și că dezvoltarea unui ansamblu imobiliar o deranjează, întrucât nu va exista acces către terenul său. „Situația este simplă. Suntem inițiatorii unui plan urbanistic zonal pe un teren care ne aparține, care nici nu are vecinătate cu doamna Albu. Este o parcelă intermediară între noi”, a replicat avocata Ioana Ciocian.

Din cauza controverselor create în jurul acestui proiect, toți membrii opoziției, adică PSD și USR, s-au abținut la vot. Iar pentru că reprezentanții puterii nu au fost suficienți prezenți la ședință, doar 13 membri PNL și UDMR, proiectul a picat. Avea nevoie de o majoritate simplă din totalul consilierilor, 14.

Situația pare să-l fi deranjat foarte tare pe primarul Clujului, Emil Boc. Săptămâna trecută, în ședința de consiliu local, Boc a dezgropat tema. Într-un dialog cu consilierul local Călin Groza s-a declarat șocat de faptul că opoziția s-a abținut la acel vot. O altă posibilitate este aceea că a încercat să-l atragă în capcana unor comentarii nepotrivite pe Groza. De ce? Pentru că s-a declanșat acea procedură administrativă. M&O General Construct a depus o plângere prealabilă împotriva consilierilor care s-au opus. Se mai cere repunerea proiectului pe ordinea de zi. Groza l-a lăsat însă pe primar cu vorbele în aer.

„Din cauza voastră a căzut proiectul acela, că toți ceilalți 13 au votat, dumneavoastră nu ați votat. Mai trebuia un vot. (…) În ședința anterioară ați blocat niște cetățeni care, săracii, s-au chinuit atâția ani să-și aducă documentele, să și le facă, fără măcar să argumentați de ce ați votat împotrivă. (…) Ați privat niște oameni, repet, de a putea să-și construiască o casă în orașul ăsta, aruncându-le la gunoi o muncă de cinci ani de zile, fără să aveți un argument. (…)  Pur și simplu, am rămas șocat, când după ce am suspendat ședința am trimis avocatul sau cine era reprezentantul beneficiarului să vină cu extrasul de carte funciară, de la Registrul comerțului, cu date, să arate că e în regulă tot ce s-a cerut, după aia, lumea se abține. Ce să mai înțeleg? Ce să înțeleg, oameni buni din asemenea comportament?”, a spus Boc.

Și viceprimarul Dan Tarcea a reacționat, chiar după votul din iulie. „Proprietarii vor trebui să o ia de la zero, de la studiu de oportunitate, adică cinci ani s-au dus și trebuie să ia de la zero”. 

Reprezentanții opoziției nu par impresionați nici de văicărelile primăriei, nici de procedura administrativă.

„Consilierii locali dau un vot de oportunitate, nu pot fi trași la răspundere. La acel punct nu exista un extras de carte funciară depus, nu era certificatul de urbanism, era un dosar incomplet, era un istoric de plângeri penale reciproce între vecini, așa că abținerea mea este justificată, iar plângerea prealabilă, neîntemeiată. Nu mi-a plăcut felul în care s-a răspuns la întrebările noastre. Nu am de gând să mă justific în fața unor privați, eventual în fața cetățenilor. Cred că nu există un motiv legal pentru Consilul local să admită plângerea prealabilă, când va fi ea promovată pe ordinea de zi, consider chiar că este un mijloc de presiune și chiar șantaj îndreptat împotriva opoziției”, a declarat, pentru Media9, Vladimir Mătușan, consilier local PSD, care este avocat.

Mătușan a mai spus ceva foarte interesant: că nu este vina consilierilor locali că aprobarea unui plan urbanistic zonal durează la Cluj-Napoca cinci ani, mai ales când vine vorba despre investiții de mică anvergură.

Culmea este că un proiect mult mai cuminte a picat în ședința din iulie, deși era susținut de arhitectul șef și de ceilalți specialiști din Comisia de urbanism a primăriei. Pentru că așa s-a dorit din punct de vedere politic.

Iată cine sunt „săracii” dezvoltatori:

Revenind la proiectul în jurul căruia s-a pornit scandalul, acesta se propune pe strada Câmpului, pe o parcelă de 0,8 ha. Se dorește construirea a 11 locuințe cuplate, cu regim redus de înălțime, și a unui imobil de servicii de interes public cu trei etaje. Înălțimea maximă admisă în zonă este de trei etaje.

Vor exista și un spațiu verde, pe una dintre parcele, respectiv un drum privat. Dacă, sigur, proiectul va trece în cele din urmă.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.