Ce își doresc clujenii. Îți recunoști prioritățile în acest sondaj?

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1531 Vizualizări.  

Marius Cristea, expert al Băncii Mondiale, a prezentat marți, în premieră, rezultatele unui sondaj de opinie pe tema priorităților Clujului văzute prin ochii cetățenilor. Inițiativa a fost realizată pentru pregătirea Strategiei integrate de dezvoltare urbană (SIDU) pentru următorii zece ani. Banca Mondială este partenera Primăriei și a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în demersul de realizare a SIDU. Au fost planificate și patru dezbateri cu specialiști, sub egida Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC); la prima, cea de marți, s-a discutat despre regenerarea urbană a Clujului.

Revenind la sondajul de opinie, acesta a fost realizat între 17 februarie și 12 martie 2020, pe un eșantion de 1.832 de persoane.

Așadar, ce își doresc clujenii. Sunt două priorități, la egalitate perfectă: modernizarea sistemului de sănătate (FOTO: Viitorul spital de urgență din Florești) și locuri de muncă bine plătite. Atenție, sondajul a fost realizat înaintea intrării în starea de urgență!

Clujenii sunt preocupați și de felul în care arată orașul. Pe podiumul priorităților se află și modernizarea spațiilor urbane. Urmează crearea de noi locuri de parcare, reabilitarea instituțiilor de învățământ și modernizarea străzilor.

În ciuda eforturilor administrației de a muta miza de pe deplasările individuale cu automobilul, clujeanul vrea tot parcări și străzi, intersecții, sensuri giratorii. Investițiile în mijloacele de transport în comun și infrastructură pentru biciclete sunt mai jos decât și-ar fi dorit Primăria.

Este foarte important că întreaga dezbatere a avut o orientare metropolitană. Din păcate, deocamdată legislația ajută însă prea puțin o asemenea abordare a dezvoltării urbane. Dacă doi primari vecini sunt de culori politice diferite sau pur și simplu nu se înțeleg, se alege praful de proiectele metropolitane.

“Ne-am dorit să aflăm prioritățile din perspectiva cetățenilor, ce și-ar dori să vadă îmbunătățit, în Cluj. Sondajul a fost realizat pe un eșantion mare, de peste 1.800 de persoane, mai mult decât la sondajele pentru alegeri”, a spus Marius Cristea.

La dezbaterea on-line de marți s-a discutat tocmai despre una dintre prioritățile cetățenilor, aspectul orașului. Arhitecții Octav Olănescu și Vlad Sebastian Rusu au prezentat idei concrete de regândire a unor spații urbane, cu accent pe cartiere. Urmează ca propunerile să fie discutate cu locuitorii din zonă, apoi ar putea apărea printre proiectele pentru care Clujului va solicita finanțare de la Comisia Europeană.

În următoarele trei săptămâni vom avea tot atâtea dezbateri on-line despre Cluj.

Agenda dezbaterilor:

  • Marți, 14 iulie 2020 – 17.00 pe zoom – Dezbatere cu tema SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană) – Schimbări Climatice – în colaborare cu Banca Mondială
  • Marți, 21 iulie 2020 – 17.00 pe zoom – Dezbatere cu tema – Concept de amenajare Pădure parc Făget
  • Marți, 28 iulie 2020 – 17.00 pe zoom – Dezbatere cu tema – Concept de amenajare oraș pentru pietoni – cartier Grigorescu

Cele 4 dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:

https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

About