Ce frumos! Parcul de pe malul pârâului Calvaria

Aspectul unui parc al Clujului va fi radical modificat; este vorba despre parcul Primăverii, din apropiere de podul Calvaria. Acum este un loc de joacă pentru copii, cu teren de sport, dar în viitor va fi o oază de relaxare pentru toate categoriile de public.
Revitalizarea parcului Primăverii a fost imaginată de urbaniștii Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Este “echipa de aur” a Clujului, care a câștigat trei concursuri de soluții organizate în ultimii ani: Turnul Pompierilor, Parcul Feroviarilor și Cartierul Sopor.
Parcul va avea multă vegetație, zone de relaxare, dar își menține și atributul sportiv. Va avea iluminat public modern și mobilier urban – deja celebrele băncuțe cu porturi USB. Surpriza este că va fi descoperit pârâul Calvaria, peste care va construit un pod. Începând de la Minerva, pârâul curge printr-un tub încă dinainte de Revoluție. Pe maluri ar urma să se amenajeze piste de biciclete și spații pietonale.
FOTO EXCLUSIV: Randare cu viitorul parc Primăverii realizată de urbaniștii de la Studio 82.
În vara lui 2020, Rusu și Olănescu au prezentat un plan mai amplu pentru modernizarea cartierului Mănăștur. Ei au propus o reorganizare pe ideea “insulelor urbane”, cu șase centre de cartier. Principiul ar fi cel al proximității – organizarea unor comunități locale aflate la cel mult 200-400 de metri depărtare. Fiecare insulă ar trebui să aibă propriul parc, creșă, diverse dotări de cartier. Clădirile vechilor centrale termice au fost evidențiate în plan, socotindu-se că, după ce nu vor mai fi utilizate ca atare, ar putea deveni spații de întâlnire ale comunităților locale.
Iată cele șase centre de „insule”:
- Strada Primăverii
- Big
- Minerva
- Mănăștur Est – Kaufland
- Mănăștur Vest
- Calea Florești – Billa
S-a prezentat și o planșă cu varianta modificată a sensului giratoriu de pe strada Primăverii, la intersecția cu Izlazului. Dacă privim imaginile, vom vedea că strada va urma traseul liniei de tramvai, iar pe margini sunt prevăzute zone largi pentru pietoni, cu vegetație abundentă.
“Printr-o reconfigurare a modului în care este organizat carosabilul, se poate reda pietonului o bună parte din spațiul acaparat de circulația auto. Bineînțeles, lăsând funcțională toată circulația auto. Toată această zonă poate să devină o componentă majoră a unui sistem verde. Zona se se poate însufleți cu foarte mulă vegerație, inclusiv strada izlazului, cu aliniament de arbori. Sunt niște intervenții care pot părea radicale, dar le considerăm a fi oportune”, a spus Octav Olănescu, la Centrul de Inovare și Imaginație Civică.
Olănescu a subliniat că și zona de sub podul Calvaria ar trebui reconfigurată, oferind mai mult spațiu pietonilor, bicicliștilor și vegetației.