Ce facturi la curent electric și gaze plătesc aleșii noștri. „Sunt foarte mari”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     1279 Vizualizări.  

În contextul de acum, în care facturile cu energia electrică și gaze au explodat, Media9 a vrut să afle care sunt facturile celor care ne conduc. I-am întrebat pe șefii de la județ, dar nu numai pe ei, cât au plătit pe ultima lună. Iată ce am aflat:

Alin Tișe: „Anul trecut, facturile erau mai mici”

„Ultima factură pe care am avut-o la curent, pe decembrie, a fost de 400 de lei. Plus, minus ceva. Iar la gaz mi-a venit în jur de 1.200 de lei. Eu stau la casă și am parter și mansardă de 90 de metri pătrați pe nivel. Undeva la 180 de metri pătrați.

Însă am mai mărit cu ceva suprafața casei. Dar ultima factură acolo a fost: 1.200 de lei la gaz și în jur de 400 la curent. Ceea ce înseamnă foarte mult raportat la venitul meu de președinte al Consiliului Județean. Cât iau eu? În jur de 12.000 de lei pe lună.

Anul trecut, facturile erau mai mici. Gazul era în jur de 800 de lei pe lună, iar curentul, în jur de 200 de lei. E o factură mare acum, chiar și pentru venitul pe care îl am eu de președinte al Consiliului Județean. Sigur, eu mai sunt asociat în niște firme, nu am ascuns asta niciodată și mi-am asumat public chestia asta.

Raportat la salariul pe care îl am, cred că facturile sunt mari. Dar dacă e să mă raportez la anumite venituri din țară, situația e dezastruoasă. Evident că anumite familii câștigă mult mai puțin.

Salariul meu e foarte mare raportat la România. Raportat la un omolog din alte părți, probabil că nu e așa. Dar noi nu ne comparăm cu Germania, ci cu România. Da, e adevărat, facturile sunt foarte mari.

Explicația că s-a liberalizat piața energiei nu le ține de cald românilor. Noi trebuie să ținem prețurile sub un control, pe care să și-l permită românul, pentru că atunci când el nu și-l mai poate permite, riscăm să intrăm într-o disoluție a statului.

Dacă e să mă întrebați pe mine, fără a critica pe cineva, aceste compensări ar fi trebuit gândite mai de mult. Să fi fost anticipate”.

Tasnádi István Szilárd, prefectul județului Cluj, a fost sec în declarații: facturile sale pe decembrie au fost de 178 de lei la Electrica și 260 de lei la EON gaz.

Alexandru Cordoș s-a „scos”, are centrală pe lemne

„Mie nu mi-a venit foarte mult. Undeva la 400 de lei la Electrica. Iar la gaz nu plătesc, pentru că eu am centrală pe lemne. Dar cu scumpirea lemnelor la casă, ajung undeva la vreo 800 de lei pe lună. Și eu am o casă nici mică, nici mare. Cât e? Are cam 120 de metri pătrați. E un parter plus un etaj.

Dacă e să mă raportez la ce plăteam acum un an, este un pic mai mare și la curent, și la lemne. Poate nu sută la sută, dar jumătate, da. În schimb, la Facultatea de Drept, unde îmi desfășor activitatea, facturile s-au dublat.

De la 25.000 de lei la gaz, acum, ultima factură a fost de 50.000 de lei. Dar am niște cunoștințe care au o casă de vreo 120 de metri pătrați și folosesc doar aparatură electrică, iar lor le-a venit o factură de 2.500 de lei. Iar înainte îmi spuneau că aveau un consum de 800 de lei. Sau cel mult 1.000 de lei pe lună.

Cu siguranță, ceea ce se întâmplă nu e normal. E clar că nu e în regulă. Cred că ar fi fost nevoie de niște pregătiri înainte de liberalizarea pieții”.

Csoma Botond: „Păi la următoarea factură nici nu știu cât o să plătesc”

„Eu am avut cheltuieli de 1.250 de lei pe decembrie la o casă de 140 de metri pătrați. Foarte mult. Păi la următoarea factură nici nu știu cât o să plătesc: 1.600 sau 2.000 de lei. Nu știu, habar n-am cât o să fie! Chiar mâine (astăzi – n.r.) vom avea o ședință de grup, vom fi în județul Covasna, unde vom discuta și problema asta”.

Oana Murariu, deputat USR de Cluj, ne-a transmis printr-un sms că în luna decembrie a anului trecut a plătit 333 de lei căldura și aproximativ 100 de lei curentul electric. Cu un an în urmă, a plătit 220 de lei căldura și tot în jur de 100 de lei la Electrica.

Liderul PSD Cluj, Vasile Dîncu, a fost întrebat, miercuri, în timpul unei conferințe de presă, ce cheltuieli are cu energia electrică și la gaz. Ministrul Apărării a spus: „Eu stau acum la București și nu știu ce facturi mi-au venit acasă, la Cluj”.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, marți, înaintea ședinței de guvern, că executivul va aproba Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze.

Facturile au explodat în cursul anului trecut odată cu liberalizarea pieței de energie electrică. Și prețul la gaze a crescut începând de anul trecut, pe fondul pandemiei și a crizei energetice.

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.