Ce fac șefii de la Finanțe când se ascund în spatele secretului fiscal

Există o lege, 207 din 2015, care detaliază ce înseamnă secretul fiscal. Pe scurt, poți afla date despre o firmă doar dacă ești autoritate publică sau dacă primești acordul administratorului. E firesc, ce s-ar întâmpla dacă Microsoft ar ști totul despre Apple?
Doar că această lege le convine de minune șefilor de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj. Dacă sunt întrebați cum își fac treaba, dau fuga și se ascund după secretul fiscal. Am adresat întrebări DGRFP Cluj, am primit citate din lege. “Când ați controlat ultima o serie de firme?” – “Secret fiscal”.
Putem considera un noroc că am primit răspuns online. La telefoanele instituției pe care le-am apelat, frumos afișate pe site, nu răspunde nimeni. Inclusiv la numărul de relații cu mass-media.
Șefii de la Finanțe se pot ascunde de presă, dar nu și de colegi. Informațiile pe care le-am primit de la mai mulți angajați spun că unii dintre oamenii cu funcții au firme de contabilitate și/sau consultanță, prin interpuși. Și că oferă societăților cu care au contract nu doar servicii de contabilitate și ponturi utile, ci şi protecţie faţă de eventuale controale din partea instituţiei.
Ca să fie limpede, legea nu le interzice șefilor de la Finanțe să aibă firme și să consilieze mediul privat. Dacă însă blochează controale sau le amână, adică se folosesc de influența lor, încadrarea juridică se schimbă.
Vom discuta despre mai mulți șefi de la DGRFP. Astăzi îl cunoaștem pe Ioan Gligor – șef la inspecția fiscală.
Firma Amadeus House Import Export SRL este pe numele soției sale, Lucreția Manuela. Aflăm că doamna Manuela este sau a fost angajată la o serie de firme, precum Tor Trans SRL, Salamont Import Export SRL, CDI Logistic Serv, Nor Food SRL, Arome & Fresh SRL. Se aude că inspectorii fiscali nu ar fi călcat pe la aceste firme de ani buni. Vreo 5-6 să fie, domnule Gligor?
Există și firme care au apelat la consultanță din partea Amadeus, cum este cazul Rocas Decor SRL. Se spune că ar face livrări fictive către firma – mamă din Ungaria pentru a-şi diminua scriptic stocul de marfă, dar credem că este doar o răutate gratuită. Rocas și celelalte socieți din grup înregistrează tranzacţii comerciale între ele, având ca scop diminuarea masei impozabile şi în consecinţă mai puţin de plătit la stat. Pot exista explicații foarte pertinente, dar nu știm exact ce este acolo, întrucât Finanțele nu au făcut niciun control de 10 ani.
Ioan Gligor este bun amic și cu Emil Iugan, un prosper om de afaceri. El este suspectat că ar fi tăiat păduri din Bistrița și Maramureș și a comercializat lemnul prin firma MIS GRUP SRL, căutată de Antifraudă pentru evaziune fiscală. Drept recunoștință pentru serviciile aduse, Iugan i-ar fi furnizat material lemnos lui Gligor pentru casa pe care acesta şi-a construit-o în Cluj-Napoca, pe strada Pavel Dan. Dar, sigur, suntem convinși că șeful de la Finanțe are toate bonurile.
Până la urmă, Ioan Gligor nu are suficientă putere să oprească niște controale. Este nevoie de susținere de la cei care aprobă planurile de inspecție fiscală. Care au firmele lor prin interpuși și propriile interese, vom vedea mai încolo.
Omul nostru i-a consiliat și pe turcii de la Emre Grup SRL, importatori de fructe și legume. Aceștia au fost controlați de serviciul Antifraudă și se pare că ar fi primit consiliere pentru a contesta amenda chiar de la Ioan Gligor. Cu Emre are legătură și adjunctul Direcției Regionale, Viorel Moldovan, al cărui cumnat a fost contabil al societății.
Ioan Gligor este într-o relație foarte apropiată cu familia Kahilogullari, proprietara Emre Grup. Soția sa lucrează sau a lucrat și pentru acest grup. Prin Direcția de Finanțe se zvonește că șeful inspecției fiscale ar fi reușit să întârzie un control până la reconstituirea unor documente.
“Colegii l-au văzut pe domnul Gligor inclusiv la ghișeu, pentru a plăti o amendă primită de turci”, ne-a spus o persoană care a dorit să își păstreze anonimatul.
Vă întrebați dacă, după toate aceste suspiciuni, Ioan Gligor mai are job la Finanțe? Desigur, de ce să nu aibă?