Ce fac elevii cu tabletele primite de la Primărie. Boc: “Educația digitală nu va dispărea”
Se reia școala, în format fizic. Aproape sigur, pentru elevii din clasele 0-4, respectiv pentru cei din clasele a 8-a și a 12-a, școala online va rămâne o amintire începând cu 8 februarie. În curând și pentru ceilalți, pandemia nu ține o viață. Cel puțin la Cluj-Napoca, toți dețin însă platforme digitale; cine nu avea, a primit din partea Primăriei. Ce vor face cu aceste tablete în viitor? Renunțăm complet la tehnologie după întoarcerea în bănci? S-ar putea măcar renunța la manualele clasice și încărcarea lor pe device-urile electronice. Unele ore s-ar putea ține mai departe online, poate disciplinele opționale, poate orele pe module. Cei care administrează sistemul educațional trebuie să gândească în viitor, pentru că tinerii care se vor insera pe piața muncii după 2030 vor acea, cel mai probabil, alte provocări, și vor avea, foarte posibil, nevoie de alte abilități decât cei din prezent.
Iată ce a spus primarul Clujului, Emil Boc, despre folosirea tabletelor după reluarea școlii fizice.
“Educația digitală nu va dispărea. Elevii vor putea să vadă, comparativ, lecții dintr-o bibiliotecă virtuală. Să vedem la altă școală cum s-a predat Teorema lui Pitagora? Vor putea accesa aplicații digitale pe domeniile de interes, la matematică, fizică sau chimie. Profesorii trebuie să completeze predarea fizică și cea online. Uniunea Europeană finanțează pregătirea profesorilor pentru era digitală, pentru că la început de pandemie 70% dintre dascăli au luat contact pentru prima dată cu predarea online”, a spus Boc, la Realitatea FM.
Emil Boc a subliniat că este un “fan al Estoniei”, unde copiii învață limbaje de programare din clasa întâi. “Este un alt limbaj, ca alfabetul, prin abordarea sa, Estonia a devenit cea mai dezvoltată țară din fostul bloc sovietic”, a spus primarul Clujului.