Ce drumuri județene vor fi modernizate în 2025. Minicentura de nord a Clujului se află pe listă în pole-position

Prezent într-o emisiune locală, vicepreședintele Consiliului Județean, Radu Rațiu, a vorbit despre investițiile în infrastructura rutieră din județ în acest an. Acesta a declarat că administrația va prelua câteva drumuri comunale, pe care le va moderniza, rezolvând astfel problema traficului pe anumite tronsoane ale județului. Pentru reabilitarea drumurilor județene în acest an este alocată suma de 80 milioane lei din bugetul CJ Cluj.
„Avem până în 10 aprilie termen pentru depunerea ofertelor pentru cele două drumuri județene pe care le facem prin PNRR; peste 62 milioane euro e valoarea lor. Este vorba de drumul județean de la Căpușu Mare, care merge pe la Agârbiciu, Dângău Mare, Râșca, până la intersecție cu drumul național la Beliș. Este un drum care va fi lărgit, care va avea trotuare în zona localităților și stații de încărcare electrică, pentru a face față traficului actual”, a explicat vicepreședintele CJ Cluj.
Acesta a mai vorbit de un drum chiar mai important, care va fi construit de la zero, de la stadiul de pământ. Este vorba de drumul de la Așchileu Mic la Topa, care poate fi considerat minicentura de nord pentru municipiul Cluj-Napoca.
„Acest drum va fi o prelungire la un alt drum reabilitat de Consiliul Județean, de la Așchileu, Borșa până la Răscruci, în comuna Bonțida. Astfel, cei care vor veni din zona de nord a țării (din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava) și vor dori să intre pe autostrada A3 nu vor mai trebui să intre prin Cluj-Napoca sau prin Apahida. Acest drum va ajuta foarte mult. La fel ca și Parcul Industrial Tetarom de la Jucu, unde lucrează foarte mulți angajați. Acest drum îi va ajuta foarte mult”, a mai spus Radu Rațiu la Ziua Live.
1.684.264,34
de lei reprezintă bugetul general al județului pe anul 2025; din această sumă, 881 milioane de lei reprezintă valoarea bugetului local al CJ Cluj
De altfel, la prezentarea bugetului pe acest an, în 18 martie, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit și de alte proiecte de infrastructură rutieră.
Ruta Sânpaul – Berindu – Popești:
O nouă conexiune care va ajuta la degrevarea traficului din Baciu. Traseul pornește din Sânpaul, trece prin Berindu și Popești, ajungând la intrarea în Cluj-Napoca. Această rută va funcționa ca o mini-centură pentru zona de vest a orașului.
Drumul Coasta – Tăușeni – Apahida:
Proiectul include un drum alternativ ce va lega Coasta, Tăușeni și Apahida, evitând traseul aglomerat de intrare în Cluj-Napoca. Conectarea la centura din zona Planoarelor va permite un acces mai fluid către oraș.
Mini-centura Căianu – Jucu:
Un drum nou care va ocoli Apahida, creând o legătură directă între Căianu și Jucu. Această rută se va intersecta cu traseele deja propuse, oferind o conexiune rapidă cu centura metropolitană.
Alin Tișe a spus atunci că aceste proiecte nu înlocuiesc inițiativele guvernamentale privind construcția de autostrăzi și centuri ocolitoare, ci reprezintă soluții locale pentru fluidizarea traficului.
„Nu ne substituim Guvernului, dar încercăm să oferim soluții viabile pentru clujeni. Aceste drumuri județene vor prelua o parte din trafic și vor oferi alternative pentru rutele deja suprasaturate”, a transmis președintele CJ Cluj.
Unii au fost interesați și de acest articol: