Ce de bani ne-a dat Europa! Clujul a luat o avere din fondurile nerambursabile – RAPORTUL PRIMARULUI
În raportul pe 2021, primarul Emil Boc a făcut un calcul al fondurilor europene nerambursabile care au fost cheltuite la Cluj. Nu stăm rău, trecem de 250 de milioane de euro. Mai mult, pentru următorul exercițiu financiar se solicită peste 500 de milioane de euro.
“În exercițiul financiar 2014-2020, Primăria Cluj-Napoca a finalizat proiecte europene cu o valoare de 144,62 milioane de euro şi are în implementare proiecte cu o valoare totală de peste 108,5 milioane de euro. De asemenea, se află în pregătire – în principal pentru perioada programatică viitoare (2021-2027) – proiecte în valoare de peste 500 de milioane de euro (fără a include aici marile proiecte de infrastructură: centura metropolitană a orașului şi drumurile de legătură, trenul metropolitan şi metroul)”, a transmis Boc.
Primarul a vorbit, încă din introducerea raportului, despre provocările pe care le-a avut în 2021 și despre cum vede viitorul Clujului.
“După un an 2020 complicat, anul 2021 a fost unul la fel de greu, însă suntem determinați să continuăm dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca, care a devenit un punct de referință nu doar în România, ci și la nivel european. Punem în centrul preocupărilor noastre calitatea vieții, cheia dezvoltării sănătoase a unui oraș, un obiectiv fundamental care trebuie să se regăsească în tot ceea ce facem. Calitatea vieții în Cluj-Napoca are la bază trei dimensiuni fundamentale: dimensiunea verde, cea digitală și cea de reziliență, urmând direcția generală de dezvoltare a orașelor europene. Importanța dimensiunii „verzi” a orașului este subliniată de faptul că avem în acest moment în derulare, în diferite stadii de implementare, proiecte pentru parcuri sau zone de agrement care vizează o suprafață de aproximativ 190 ha. De asemenea, până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.
În raport se găsesc informații despre mobilitate și rețeaua de străzi, despre parkinguri, poduri, parcuri și multe altele, întinse pe 12 de pagini.
Iată străzile reabilitate, total sau parţial: străzile Cardinal Iuliu Hossu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri, Sindicatelor, Moş Ion Roată, Drumul Lombului, W.A. Mozart, Panait Istrati, tronson str. Borhanciului, Sibiului, Sălajului, Făgăraşului, Gheorghe Sion, Dragalina, Cojocnei, sens giratoriu Aeroport, str. Crinului, zona străzilor Nirajului – Streiului – Mureşului – Aurel Vlaicu, zona străzilor Tulcea – Dunării – Oltului – Jiului, zona străzilor Donath, Fântânele şi Mirăslău, zona străzilor Grigore Alexandrescu – Padin – Bucium – Aleea Peana – Aleea Rucăr – Primăverii – Răvaşului, zona străzilor Câmpului – Ion Meşter, zona străzilor Tarniţa – Firiza, zona străzilor Calea Floreşti – Aleea Micuş – Aleea Brateş – Agricultorilor.
Săptămâna aceasta, Media9 a scris, pe segmente, despre informațiile cuprinse în raportul primarului.
- Moților va avea sens unic! Emil Boc dă luni ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul care va lega direct Calea Mănăștur de podul Garibaldi
- Noul concept de “parking”, la Cluj. “Vom crea echivalentul de locuri a nouă parkinguri”
- Emil Boc, despre cum s-a fluidizat traficul din Cluj, în 2021. Au avut efect măsurile?
- Emil Boc promite patru parcuri complet noi. Unul va fi de trei ori mai mare decât Parcul Central