Ce de bani ne-a dat Europa! Clujul a luat o avere din fondurile nerambursabile – RAPORTUL PRIMARULUI

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1794 Vizualizări.  

În raportul pe 2021, primarul Emil Boc a făcut un calcul al fondurilor europene nerambursabile care au fost cheltuite la Cluj. Nu stăm rău, trecem de 250 de milioane de euro. Mai mult, pentru următorul exercițiu financiar se solicită peste 500 de milioane de euro.

“În exercițiul financiar 2014-2020, Primăria Cluj-Napoca a finalizat proiecte europene cu o valoare de 144,62 milioane de euro şi are în implementare proiecte cu o valoare totală de peste 108,5 milioane de euro. De asemenea, se află în pregătire – în principal pentru perioada programatică viitoare (2021-2027) – proiecte în valoare de peste 500 de milioane de euro (fără a include aici marile proiecte de infrastructură: centura metropolitană a orașului şi drumurile de legătură, trenul metropolitan şi metroul)”, a transmis Boc.

Primarul a vorbit, încă din introducerea raportului, despre provocările pe care le-a avut în 2021 și despre cum vede viitorul Clujului.

“După un an 2020 complicat, anul 2021 a fost unul la fel de greu, însă suntem determinați să continuăm dezvoltarea municipiului Cluj-Napoca, care a devenit un punct de referință nu doar în România, ci și la nivel european. Punem în centrul preocupărilor noastre calitatea vieții, cheia dezvoltării sănătoase a unui oraș, un obiectiv fundamental care trebuie să se regăsească în tot ceea ce facem. Calitatea vieții în Cluj-Napoca are la bază trei dimensiuni fundamentale: dimensiunea verde, cea digitală și cea de reziliență, urmând direcția generală de dezvoltare a orașelor europene. Importanța dimensiunii „verzi” a orașului este subliniată de faptul că avem în acest moment în derulare, în diferite stadii de implementare, proiecte pentru parcuri sau zone de agrement care vizează o suprafață de aproximativ 190 ha. De asemenea, până în 2030 ne-am propus plantarea a peste 100.000 arbori şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”.

În raport se găsesc informații despre mobilitate și rețeaua de străzi, despre parkinguri, poduri, parcuri și multe altele, întinse pe 12 de pagini.

Iată străzile reabilitate, total sau parţial: străzile Cardinal Iuliu Hossu, George Coşbuc, Vasile Alecsandri, Sindicatelor, Moş Ion Roată, Drumul Lombului, W.A. Mozart, Panait Istrati, tronson str. Borhanciului, Sibiului, Sălajului, Făgăraşului, Gheorghe Sion, Dragalina, Cojocnei, sens giratoriu Aeroport, str. Crinului, zona străzilor Nirajului – Streiului – Mureşului – Aurel Vlaicu, zona străzilor Tulcea – Dunării – Oltului – Jiului, zona străzilor Donath, Fântânele şi Mirăslău, zona străzilor Grigore Alexandrescu – Padin – Bucium – Aleea Peana – Aleea Rucăr – Primăverii – Răvaşului, zona străzilor Câmpului – Ion Meşter, zona străzilor Tarniţa – Firiza, zona străzilor Calea Floreşti – Aleea Micuş – Aleea Brateş – Agricultorilor.

Săptămâna aceasta, Media9 a scris, pe segmente, despre informațiile cuprinse în raportul primarului.

RAPORTUL PRIMARULUI.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.