„Caz unic în România: vom ajunge să facem bani din gunoaie. Este o chestiune de timp”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1100 Vizualizări.  

Administratorul județului Cluj, Alin Tișe, a declarat, miercuri, că instituția pe care o conduce a inițiat un studiu de piață care să ofere soluția de administrare a celor trei celule de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) și de valorificare a fracției rămase. 

La CMID există o celulă mare, cu trei mini celule. Durata lor de viață este de la 15 la 20 de ani, în funcție de cantitatea de deșeuri care este procesată și de fracția ce rămâne pentru a fi depozitată.

„Sunt soluții în Europa prin care și ultima fracție care râmâne se poate utiliza prin diferite procese chimice și prin cumpărarea anumitor instalații specifice de a transforma efectiv gunoiul procesat în energie termică sau electrică. Studiul pe care îl facem va duce la o eficiență energetică din deșeuri și se vor face bani din gunoi. Studiul încă nu e gata, dar ne va spune care este varianta optimă de valorificare a acestor gunoaie. Iar energia electrică va putea fi introdusă în sistem sau utilizată de clădirile din oraș, de școli etc. Astfel vom putea avea independență energetică. Va fi un caz unic în România. Practic, vom ajunge să facem bani din gunoaie. Este o chestiune de timp până când se va întâmpla. Este o instalație care costă cam scump, dar e vorba de o singură instalație”, a explicat Tișe.

A luat tot

Supercom, compania fostului senator PSD Ilie Ciuclea, a câștigat cele trei licitații organizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Metropolitan. Ultimul lot, 1, cuprinde Cluj-Napoca, Huedin și comunele din vestul județului. Pe lotul 1, Supercom a intrat cel mai târziu, în 27 ianuarie. Supercom este și operatorul CMID.

Citește și acest articol: Super-puteri în lupta cu Supercom. Tișe: “Lucrăm la pârghia legală să le oferim primăriilor putere totală”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.