Câți clujeni și-au făcut cărți electronice de identitate

Până la finalul anului 2024, 29.937 de clujeni au intrat în posesia noilor cărți electronice de identitate, potrivit unei analize recente privind implementarea programului pilot în județul Cluj. Programul, care a debutat la nivel național în august 2021, a fost extins treptat, Cluj-Napoca devenind unul dintre centrele principale pentru emiterea acestor documente.
Din numărul total de cărți electronice emise în județ, 19.950 au fost eliberate de Direcția de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, iar 9.987 de cărți au fost procesate de Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor (DJEP) Cluj, de la data includerii acesteia în programul pilot, pe 2 august 2022.
Evoluția emiterii cărților de identitate electronice
În anul 2024, au fost emise 12.968 de cărți electronice de identitate în județul Cluj, dintre care 5.063 de către DJEP Cluj.
Cartea electronică de identitate este un document modernizat care oferă cetățenilor acces la o serie de servicii digitale. Aceasta include datele biometrice ale titularului (fotografia și două amprente digitale), precum și un certificat digital pentru semnătura electronică, permițând utilizatorilor să interacționeze cu instituțiile publice online.
Prin intermediul acestui document, cetățenii pot:
•Accesa servicii publice digitale, cum ar fi cele de sănătate, educație sau plăți fiscale.
•Certifica identitatea electronică în relația cu instituțiile publice și private.
•Simplifica procedurile administrative, reducând birocrația.
Cum se poate obține cartea electronică de identitate
Cetățenii care doresc să obțină o carte electronică de identitate se pot programa online prin platforma oficială a Ministerului Afacerilor Interne: https://programare-cei.mai.gov.ro. După programare, aceștia trebuie să se prezinte personal la sediul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, situat pe strada Aviator Bădescu nr. 7-9.
La sediu, vor fi preluate următoarele:
•Datele biometrice (fotografia și amprentele digitale).
•Dovada achitării contravalorii actului de identitate.
•Documentele necesare prevăzute de legislație, cum ar fi certificatul de naștere, certificatul de căsătorie sau documente privind schimbarea numelui, dacă este cazul.