Cât ne costă lipsa de curaj a administrației
Să dai sancțiuni este, din punct de vedere politic, un act de curaj. Primarul se gândește că, dacă amendează un cetățean, îi pierde votul. De aceea, de foarte multe ori, preferă să treacă cu vederea. Cum credeți că au apărut, la Cluj, peste 1000 de locuințe fără autorizație de construire?
Acum însă vorbim despre un alt domeniu, salubritatea. Potrivit Regulamentului serviciilor de salubritate a județului Cluj, cetățenii care nu colectează selectiv sunt pasibili de amenzi între 100 și 300 de lei. Numai că nu a fost pedepsit nimeni până acum. Nici cetățeanul, dacă pune plasticul la un loc cu cartonul, nici operatorul de salubritate, dacă transportă toate fracțiile cu aceeași mașină.
Iar acest lucru ne costă pe toți. Media9 a aflat că, numai în anul 2022, Primăria Cluj-Napoca a plătit penalități de peste 2 milioane de lei pentru neatingerea țintelor la nivelul municipiului pentru reciclarea și valorificarea deșeurilor, respectiv pentru reducerea cantității de deșeuri eliminate prin depozitare.
2.036.664
lei este suma exactă pe care a plătit-o municipiul ca amendă, iar banii provin din buzunarele noastre.
Altfel spus, atât ne costă lipsa de curaj a municipalității. Suntem cu 2 milioane de lei în minus, pe când dacă s-ar da sancțiuni am avea și colectare selectivă, și un mediu mai curat, și bani mai mulți la buget.