Cât de digitalizată este Primăria Cluj-Napoca. Platforma online a rămas în 2024

Autor  Ionel Lespuc   în       2 luni în urmã     821 Vizualizări.  

Primăria Cluj-Napoca a făcut pași importanți în direcția digitalizării serviciilor publice, oferind peste 350 de operațiuni administrative care pot fi efectuate online, eliminând interacțiunea directă cu funcționarii publici. Printre acestea se numără plata taxelor și amenzilor, depunerea cererilor online și eliberarea documentelor electronice.

Totuși, în ciuda acestor realizări, există încă un decalaj semnificativ față de pretențiile trâmbițate și chiar față de alte instituții publice din județ.

Așa da…

Un exemplu de succes este platforma Primăriei, care a înregistrat peste 134.000 de plăți online în 2024. De asemenea, proiecte precum dezvoltarea unui chatbot pentru interacțiunea cu cetățenii sau parteneriatul cu Waze pentru informarea șoferilor în timp real despre șantierele din oraș demonstrează un angajament spre modernizare. De curând se eliberează online și certificatul de căsătorie.

Proiecte digitale ale Primăriei Cluj-Napoca la începutul anului 2025

1.Aplicația Step Hear

Extinderea utilizării aplicației Step Hear pentru accesibilizarea orașului pentru persoanele cu dizabilități, în colaborare cu UBB și asociația nevăzătorilor.

2.Cluj ID

Dezvoltarea unei aplicații care permite cetățenilor să acceseze toate serviciile online de pe telefon, realizată în parteneriat cu NTT Data.

3.Proiecte pentru CTP finanțate prin PNRR

•Achiziționarea automatelor stradale pentru eliberarea cardurilor nenominale și încărcarea titlurilor de transport.

•Dezvoltarea unei platforme online pentru încărcarea titlurilor de călătorie utilizând carduri bancare.

•Modernizarea platformei hardware și software pentru managementul sistemului de ticketing din Cluj-Napoca.

Așa nu…

Cu toate acestea, în domeniul urbanismului, progresul este lent. Față de Consiliul Județean Cluj, unde certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție pot fi obținute online, Primăria se află încă departe. Culmea, în Strategia de transformare digitală a municipiului, elaborată în 2021, digitalizarea urbanismului apărea la primul punct al direcției de acțiuni strategice. Alt document ascuns bine într-un sertar.

Apoi, platforma online este actualizată după alt fus orar. La autorizații de construire suntem în noiembrie 2024 (și nu apar decât arareori autorizațiile efective, se anunță doar eliberarea lor), la achiziții publice, în martie 2024, iar ultimele contracte încărcate sunt din vară. Am putea continua, pare că nu există un coordonator al website-ului, care să observe că acolo nu s-a intrat în 2025.

Cam asta despre orașul de cinci stele, dar nu toate digitale. Vreo două dintre ele sunt analogice. 🙂

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.