Cât costă un bloc la Cluj? „Primăria construiește la preț dublu față de piață”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã  

Consiliul Local Cluj-Napoca a fost scena unei discuții aprinse pe tema locuințelor sociale și a modului în care Primăria gestionează fondurile publice destinate acestui sector. ONG-ul Căși Sociale Acum a atras atenția asupra unui aspect surprinzător: blocul pe care Primăria îl va construi pe strada Sobarilor ne. 31 costă aproape dublu față de un bloc similar aflat la vânzare în Mănăștur.

Reprezentanta organizației, Eniko Vincze, a cerut explicații, dar primarul Emil Boc a evitat să răspundă.

Potrivit analizei prezentate de Căși Sociale Acum, blocul de locuințe sociale de pe strada Sobarilor (foto sus) va costa 38 de milioane de lei pentru 35 de apartamente. În schimb, un bloc privat din Mănăștur, cu un număr similar de apartamente, este scos la vânzare pentru doar 17,5 milioane de lei.

Diferența este uriașă: blocul construit de Primărie costă mai mult decât dublu față de unul disponibil pe piața privată. În acest context, Vincze a ridicat o întrebare firească:

„Ne întrebăm cum, cu ce responsabilitate gestionează Primăria banii publici? E clar că Primăria a devenit un jucător pe piața imobiliară.”

Dacă Primăria ar opta pentru achiziționarea de locuințe deja existente, din fondurile rămase necheltuite în 2024, ar putea cumpăra de patru ori mai multe apartamentedecât cele pe care le va construi.

În fața acestor cifre, primarul Emil Boc a evitat să ofere explicații clare despre costurile ridicate ale blocului de pe strada Sobarilor.

Întreaga discuție purtată de reprezentanții ONG-ului a pornit de la excedentul bugetar al municipiului Cluj-Napoca. În 2024, suma rămasă necheltuită este de 707 milioane de lei – un buget imens, care, potrivit Căși Sociale Acum, ar putea fi folosit pentru investiții în locuințe sociale.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.