Cât a costat buldo-excavatorul cu bucluc din Jucu. Primarul: „Jumătate de preț”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4582 Vizualizări.  

Jucu are o echipă de gospodărie comunală foarte activă. Un fel de RADP, cum este la Cluj-Napoca, adaptat la dimensiunea comunei și la lucrările de anvergură mai redusă.

Această echipă care gestionează domeniul public are la dispoziție o serie de utilaje: un tractor cu remorcă, o vidanjă și un buldo-excavator, cumpărat anul trecut.

Iată ce spune primarul comunei, Dorel Pojar:

„Decolmatăm șanțuri, facem defrișări de arbori, intervenim la drumuri cu piatră sau de pământ, adunăm tăieturile de crengi de copaci de la populație toamna și primăvara și le ducem la platforma de gunoi de grajd pentru tocare și pregătirea compostului, golim fose de la populație, unde nu avem încă canalizare. Cel mai mult lucram cu buldo-excavatorul. Aceste utilaje le închiriem și contracost cetățenilor cu tarife stabilite printr-o hotarâre de Consiliu Local”, a declarat primarul Dorel Pojar.

Doi vloggeri care au ajuns în comuna Jucu au contestat prețul la care a fost cumpărat acel buldo-excavator second hand. De fapt, au spus că acest utilaj la mâna a doua ar fi costat cât unul nou.

Când am achiziționat buldo-excavatorul am cerut o ofertă de la JCB pentru un utilaj nou și nu ne ajungeau banii. Am solicitat ulterior mai multe oferte second-hand și am ales-o pe cea mai bună. Diferența este de la 126.000 de euro, fără TVA, cel nou, la 54.000, fără TVA, cel pe care l-am achiziționat. Practic l-am cumpărat la jumătate din preț„, a explicat primarul.

Cu TVA, achiziția a urcat la cca. 64.000 de euro.

Buldo-excavatorul cumpărat are o vechime de zece ani și, cel mai important, doar 3.180 de ore de funcționare. Conform legii, achizițiile pe fonduri europene/naționale se fac doar cu utilaje noi, dar din fonduri proprii se pot cumpăra și utilaje second hand.

Potrivit primarului, următorul pas este cumpărarea unui cilindru, cu care să fie compactate drumurile din comună.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.