Case, dar și livada nouă. Planuri pentru Palocsay

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4256 Vizualizări.  

Invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiunea produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost Gabriel Costea, primarul comunei Feleacu. Sigur că una dintre temele abordate a fost cea a livezii Steluța. În urma cu patru ani, după un lung proces de grănițuire, Primăria Feleacu a reușit să mute mai la nord granița sa administrativă. A câștigat atunci peste 400 de hectare de teren în zona livezii Palocsay. Nu toată livada, o partea a ei.

Puteți vedea emisiunea aici:

Odată cu terenul, Feleacu a moștenit și prevederile din planul urbanistic general al Clujului, care excludeau construcțiile în livadă. Consiliul Local a intervenit și a votat că, în partea de intravilan a livezii, să se poată face planuri urbanistice zonale (PUZ). Costea vine însă cu nuanțări și explică că dorește ca, în viitorul plan urbanistic general al comunei, să rămână unele spații dedicate exclusiv pomiculturii.

“Vorbim de două categorii diferite acolo, intravilan și extravilan. În extravilan e clar, așa a fost preluat de la municipiul Cluj-Napoca, având interdicție defenitivă de construire. Consiliul Local Feleacu și-a pus amprenta pe zona intravilană. O parte din intravilan. Livada e aceeași, dacă ne uităm de pe drum, și pe dreapta și pe stânga, livada este plecată, moartă, cu toate bolile respective în copaci. Pe partea dreaptă era un intravilan cu posibilitatea de a face PUZ-uri, iar pe partea stângă, tot intravilan, fără posibilitatea de a face PUZ-uri. Ei, s-a considerat de către Consiliul Local că este abuziv să nu poți face în intravilan PUZ și s-a modificat hotărârea de Consiliu Local. Ulterior, a fost atacată în instanță de Prefectură, și până la urmă am câștigat, ceea ce înseamnă că în zona de intravilan se vor putea face PUZ-uri, în cadru controlat și cu o urbanizare corespunzătoare”, a spus primarul Gabriel Costea.

Acesta a completat că, în livadă, vor fi impuse suprafețe minime pe care se va putea construi; deja la nivelul comunei există astfel de limitări. De asemenea, a precizat că în viitorul PUG (deja în licitație), care se va realiza cu bani din PNRR, dorește păstrarea unor zone cu pomi fructiferi, pentru aerul pe care îl respiră felecanii și pentru stabilizarea dealului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.