Casă de vacanță cu acoperișul țuguiat, avizată de urbaniști. Alin Tișe: „Pot să umble în picioare prin ea?”

Proiectul unei case de vacanță tip A Frame (cu acoperiș ascuțit) a primit „aviz favorabil” în ședința Comisiei tehnice de urbanism din cadrul Consiliului Județan Cluj. Asta cu toate că președintele de ședință, Alin Tișe, este unul dintre cei care contestă proiecte cu o asemenea arhitectură sau le ironizează ori de câte ori ajung să fie dezbătute în comisie. Așa s-a întâmplat și de data asta.
Arh. urb. Corina Moldovan a prezentat proiectul în ședința CTATU și a spus că este vorba despre o casă de vacanță propusă în comuna Gilău, pe un teren de 500 de metri pătrați. Casa de vacanță va avea o suprafață construită de 90 mp cu subsol, parter și mansardă și două locuri de parcare.
Alin Tișe n-a avut nicio reacție până când au început să fie prezentate imagini cu randările casei de vacanță. Atunci a izbucnit.
„Vor oamenii căsă ascuțită, așa?”, s-a interesat Tișe.
„Nu cred că vor asta, dar e mai economică s-o facă așa decât să facă un etaj”, a răspuns arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
„E dorința beneficiarului. Așa a vrut el”, a adăugat Corin Moldovan, din partea proiectantului.
„Ah, da? Dar case de vacanță de felul ăsta se făceau pe la munte, pe la Beliș sau Mărișel, nu la Someșul Rece. Pot să umble în picioare prin ea?”, a fost ironic Alin Tișe.
Cu toate acestea, el a recomandat un aviz favorabil, iar proiectul a fost aprobat în această formă și merge în etapa următoare.
Terenul care face obiectul prezentului studiu este amplasat în comuna Gilău, sat Gilău, str. Chirilești, în zona cătunelor situate pe versanți si a gospodăriilor izolate. Parcela de 500 mp este proprietatea lui Forin Ciprian Socaci și are acces la un drum public prin intermediul unui drum privat. Accesul pe parcela studiată se va realiza din drumul privat de e latura sudică.
Parcela studiată se învecinează cu următoarele:
– pe latura de sud, pe o lungime de 25.67 m se învecinează cu drumul privat de acces;
– pe latura de vest, pe o lungime de 29.06 m, se învecinează cu o parcelă aflată în proprietate privată;
– pe latura de nord, pe o lungime de 31.6 m se învecinează cu o parcelă aflată în proprietate privată;
– pe latura de est, pe o lungime de 17.25 m se învecinează o parcelă aflată în proprietate privată.
Accesul auto și cel pietonal se realizează din drumul privat cu o lățime de 3,7 metri, conform ridicării topografice, direct pe parcela studiată.
Ce înseamnă, de fapt, o casă A – frame
O casă tip A – frame este, de fapt, un acoperiș în două ape, cu interior locuibil. Poate fi construită pe o structură de lemn, metal sau pe panouri SIP (Panouri Izolate Structurale), iar fiecare opțiune vine cu o serie de avantaje și dezavantaje. Lemnul este varianta cea mai populară, dar prezintă și cele mai multe minusuri, fiind un material predispus la deteriorări. Structura din lemn poate avea de suferit dacă este afectată de umezeală, insecte, mucegai etc. Casele de tip A – frame au un timp scurt de execuție, comparativ cu construcțiile standard. În funcție de suprafață și de complexitatea modelului ales, lucrările pot fi gata în șapte – opt săptămâni. Și costurile sunt mai mici în comparație cu construcțiile standard.
Poate te-ar interesa și acest articol, în care urbaniștii au respins un proiect cu o casă de vacanță tip A – frame:
FOTO. Proiect respins. Un clujean nu a fost lăsat să-și construiască o casă cu acoperișul țuguiat