„Cârtițele” care vor săpa metroul clujean au plecat din Agigea. Avem traseul „monștrilor” de 190 tone + Când vor ajunge la Florești

Autor  admin   în       5 luni în urmã  

„Cârtițele” (Tunnel Boring Machines – TBM) care vor săpa metroul Clujului au plecat din Portul Constanța și se află în drum spre Florești, punctul din care se vor începe săpăturile. După ce ajung pe șantier, montarea lor va dura trei luni, astfel că, undeva în aprilie, ar urma să înceapă săpăturile la tuneluri.

Informația privind transportul celor două TBM – uri a fost publicată astăzi de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care a publicat și traseul. Cele două transporturi au plecat din Portul Agigea, se vor îndrepta spre Centura București, de aici spre Pitești – Craiova – Târgu Jiu – Simeria – A1 – A10 – A3, punctul terminus fiind Florești – Cluj (19 decembrie).

188

de tone reprezintă masa totală a celor două vehicule care transportă „cârtițele” la Florești.

Anunțul CNAIR

„În perioada 10.12.2024 – 19.12.2024 se vor desfășura șase transporturi cu depășiri pe traseul:

Agigea RORO PTF – DN39A – DN39 – Agigea – A4 – DN2A – Giurgeni – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 – DN Centura București – A1 – Pitești – DN65B – DN65 – Albota –  Drumul Expres Craiova – Pitești – DN65 – Craiova – DN65F – DN6 – Filiași – DN66 – Târgu Jiu – Centura Târgu Jiu – Simeria – A1 – A10 – A3 – DN1 – Florești (CJ).

Vehiculele transportă componente necesare pentru lucrările de la metroul din Cluj.

Lățimea maximă a vehiculelor este de 6,35 m, masa totală 188,08 tone, lungime 32,50 m, înălțime 4,50 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic. Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.

Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculelor cu depășiri. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu”, a transmis CNAIR, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Transportate pe mai multe utilaje

Gabaritele sunt dintre cele mai mari deplasate pe rețeaua națională de drumuri. La 6,35 metri lățime vor fi ocupate ambele benzi de circulație, iar traficul rutier va fi dat peste cap. Apoi, greutatea maximă transportată, adică 188 de tone, este mult peste masa maximă admisă de 40 de tone pe rețeaua rutieră (sau 50 de tone dacă este vorba de ATS – Transporturi Speciale). Aceasta înseamnă că întregul ansamblu va fi transportat pe mai multe utilaje, astfel încât greutatea să fie distribuită uniform pe osii. Probabil că transporturile vor circula mai mult pe durata nopții.

„Cârtițe” pentru condițiile geologice complexe de la Cluj

Două TBM-uri de fabricație chineză au fost achiziționate pentru proiectul metroului din Cluj-Napoca, pentru a fi utilizate în timpul construcției tunelului dintre stația Sfânta Maria și stația Europa Unită. În timpul proiectului, primul TBM va trebui să foreze un tunel cu un singur tub de 5,6 km, trecând prin condiții geologice complexe, cum ar fi nisip, pietriș, depozite de sare și cinci zone de falii. De asemenea, utilajul va trebui să sape continuu prin sol argilos și să se întoarcă pe o rază mică de 175 m.

Pentru a face față acestor provocări, inclusiv riscului ca argila să înfunde capul tăietor, echipa de cercetare și dezvoltare a CRCHI a inclus un cap tăietor compozit cu deschidere mare cu patru brațe, mai multe sisteme de condiționare a solului, îmbunătățirea avansată a solului prin forare cu sondă și chituire și un sistem activ de articulare.

„Cârtițele” sunt produse de China Railway Construction Heavy Industry (CRCHI) și China Railway 14th Bureau Group. Constructorul metroului din Cluj, Gulermak (Turcia), a postat o imagine cu o astfel de „cârtiță”, vopsită tricolor.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.