Cartierul din Cluj unde se propune un teatru în aer liber + Zonă de “mister și intimitate” pentru cupluri

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Anul cartierelor. Așa l-a caracterizat Emil Boc pe 2021. Există proiecte pentru Mănăștur, pentru Iris, pentru Zorilor, dar acum ne uităm la ce ar urma să se întâmple în Mărăști – zona “Expo Transilvania”.

Clujul dorește să includă modernizarea cartierului Mărăști în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), acea sumă generoasă, 33 de miliarde de euro, pe care Uniunea Europeană o pune la dispoziția României pentru revenirea după pandemie. Prin PNRR se dorește realizarea centurii metropolitane, a metroului și trenului metropolitan.

Primăria a scos la licitație proiectarea. Termenul pentru depunerea ofertelor a fost 11 ianuarie 2021, însă termenul estimat pentru atribuirea contractului este martie 2021.

2.618.000

de lei (inclusiv T.V.A.) este valoarea estimată a contractului de proiectare. Această etapă ar putea să dureze 12-16 luni, după care se va scoate la licitație execuția.

Primăria a cerut în caietul de sarcini realizarea unui teatru în aer liber. Nu e prima dată când se vorbește despre așa ceva. Un teatru în aer liber a fost propus și pentru Cetățuie, însă biroul de arhitectură care a câștigat proiectul nu a desenat pe planșă și un asemenea teatru.

Spațiul va include zone de plimbare/promenadă, pe trei niveluri:

  • solitar – satisfacerea nevoii de contemplare, izolare, meditare, lectură;
  • cuplu- nevoia de mister, intimitate, descoperire;
  • grup – nevoia de explorare, întâlnire, activități de grup, jocuri;

Sporturile care se vor putea practica sunt fitness, jogging, jocuri, ciclism.

Vor mai fi create zonă de picnic, de loisir și relaxare, zone de adunare pentru diferite tipuri de utilizatori – copii, adolescenți, adulți, vârstnici, persoane cu dizabilități, spațiu amenajat pentru workshop-uri în aer liber etc.

Străzile adiacente vor cuprinde investiții pentru infrastructura rutieră, piste de biciclete, trotuare, semnalizare rutieră, relocarea/afacerea retelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montaj de mobilier urban, precum și amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie de tip Smart City.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.