Cartierul a primit aviz favorabil: 6 hectare, 30 de case, spații comerciale, de învățământ și sport. E doar prima etapă

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2512 Vizualizări.  

Proiectul imobiliar care vizează edificarea unui ansamblu de locuințe rurale, compus din 30 de case, spații comerciale și de învățământ, agrement și sport, totul pe o suprafață de 6 hectare, în satul Petreștii de Jos, comuna cu același nume, a fost avizat favorabil în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 12 octombrie, de la Consiliul Județean Cluj. 

Localitatea Petreștii de Jos se află la 14 kilometri de municipiul Turda și la 42 de kilometri de Cluj-Napoca.

Proiectul a fost prezentat în ședința CTATU de joi de arh. Iustinian Orza, care a coordonat eleborarea documentației tehnice. Orza este arhitect-urbanist în cadrul Direcției de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din CJ Cluj.

Proiectul se află în etapa elaborării „PUZ pentru introducere teren în intravilan”, iar prezentarea lui în ședință n-a avut istoric. Cap-coadă a durat mai puțin de 5 minute.

Arh. Alice Oprică, membru în comisia tehnică, s-a interesat dacă proiectul propus va putea avea o continuare, o fază a doua, astfel încât dezvoltarea imobiliară să nu se oprească la acest proiect. Răspunsul a fost afirmativ.

Apoi Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei tehnice de urbanism, a întrebat cum a fost ales primarul din Petreștii de Jos, care au fost criteriile.

„Păi nu noi l-am ales, ci el a venit la noi. Și l-am ajutat. Și-i ajutăm cu mare drag pe toți cei care ne caută și ne solicită serviciile”, a explicat arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Proiectele realizate de arhitecții direcției pentru primăriile din județ nu sunt remunerate.

Proiectul a fost avizat cu 7 voturi de membrii comisiei și merge în următoarea etapă.

60.000

de metri pătrați este suprafața terenului pe care urmează să fie dezvoltat ansamblul de case din Petreștii de Jos; terenul se află în partea de nord a satului, la un kilometru de zona intravilanului

Proiectul prevede introducerea din extravilan în intravilan a suprafeței de 60.000 de metri pătrați, aparținând Primăriei Petreștii de Jos; construirea unui ansamblu de locuințe cu caracter rural, format din 30 de case, servicii de alimentație publică, învățământ (creșă sau grădiniță), spații de agrement și sport conforme cu normele în vigoare.

Iustinian Orza a mai amintit și de posibilitatea unui camping, dat fiind că localitatea se află în apropiere de Cheile Turzii și Cheile Tureniului, zone foarte apreciate de turiști.

Potențial de dezvoltare
Potrivit prezentării, terenul este amplasat într-o zonă accesibilă, aproape de căile de comunicație, la doar 1 km depărtare față de intravilanul existent. Proiectantul subliniază că amplasamentul studiat reprezintă o soluție viabilă pentru dezvoltarea obiectivului de investiție.

„Noile amenajări vor marca startul pentru dezvoltarea unui conținut cu adevărat inovator care să se integreze armonios în contextul dezvoltărilor existente sau propuse în comună”, s-a arătat în documentația tehnică a proiectului prezentat joi în ședința CTATU.

800

de metri pătrați, cel puțin, are cea mai mică parcelă; cea mai mare depășește cu puțin 1.000 mp

Conform documentației, prezenta investiție tratează realizarea unor spații prin găsirea celor mai bune soluții pentru spațiul public si privat rural studiat și dotarea corespunzătoare, scopul final fiind realizarea unor zone de locuințe si funcțiuni complementare respectiv servicii de alimentație publică, învățământ, de agrement și sport.

Regimul maxim de înălțime: Demisol (D) sau Subsol (S) + Parter (P) + Mansardă (M).

DECLARAȚIE

„Nevoia pentru o dezvoltare coerentă cu zone de alimentație publică, zone de locuit, agrement, sport, locuri de joacă și spații verzi amenajate la nivelul comunei, poziția și legăturile pe care le poate facilita urgentează necesitatea amenajării spațiului propus”.

Iustinian Orza, coordonatorul proiectului propus în Petreștii de Jos

Primăria Petreștii de Jos este beneficiara proiectului, care a fost realizat de Direcția de urbanism din CJ Cluj.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.