Cartier refuzat. 150 de case propuse într-o zonă comparată cu „Dumbrava” Sibiului

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     3596 Vizualizări.  

Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean au respins, în ședința de joi, 9 martie, un uriaș proiect imobiliar care prevedea construcția unui cartier cu 150 de case în localitatea Suceagu, comuna Baciu. Este pentru a doua oară când acest proiect este respins în Comisia de urbanism.

Proiectul se află acum în faza avizului de oportunitate.

  • Ca idee, distanța dintre Cluj-Napoca și Suceagu este de aproximativ 15 kilometri și poate fi parcursă cu mașina în cel mult o jumătate de oră.

Revenind la subiect. Prima dată

La prima prezentare, cea din 15 ianuarie din acest an, urbaniștii au fost nemulțumiți de numărul mare de unități locative și de poziționarea viitorului cartier, în partea de sud a localității Suceagu, și nu în cea de nord, unde, au opinat ei, ar fi fost mai indicat pentru locuire.

Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, i-a recomandat atunci proiectantului să realizeze un studiu de fundamentare care să se refere la asigurarea utilităților (apă, canal, electricitate). În plus, el a recomandat să se realizeze încă un drum în afara celui aflat pe planșe.

Citește și acest articol care îți dezvăluie toate datele privind acest proiect imobiliar: Proiect imobiliar uriaș cu peste 150 de case, propus lângă Cluj. Respins!

În ședința de astăzi, arhitectul Claudiu Piper, reprezentantul proiectantului Cordia Garden, a anunțat că au fost realizate toate recomandările și le-a prezentat pe rând.

DECLARAȚIE

„S-au făcut niște devize; 8,5 milioane de lei investiție pentru apă-canal, 1,2 milioane de lei la energie electrică, iar pentru partea de dezvoltare a străzii Borzași, care se va lărgi la 5,5 metri, am calculat că ar fi vorba despre o sumă de 1,8 milioane de lei. Toate aceste investiții vor fi suportate de către beneficiar. În plus, s-a mărit numărul de spații verzi și de agrement. Avem 6 parcuri pentru copii și două zone cu funcțiune mixtă de servicii și sport, care pot să devină centre civice. Într-o zonă mai retrasă vor fi amenajate terenuri de sport pentru adolescenți. Beneficiarul investiției și-a arătat disponibilitatea ca, alături de primărie, să reabiliteze școala gimnazială și grădinița din Suceagu”.

Arhitectul Claudiu Piper, reprezentantul proiectantului

Terenul studiat se află în partea de sud a localității Suceagu, în intravilanul comunei, și are o suprafață de 21,5 hectare.

550

de gospodării sunt în localitatea Suceagu, din datele obținute de proiectant.

150

de parcele sunt propuse pentru locuire și 2 parcele pentru spații cu funcțiuni complementare locuirii (centru medical și centru after school). Parcelele vor avea suprafețe cuprinse între 850 și 1.300 de metri pătrați.

Din nou, proiectul n-a fost pe placul urbaniștilor. Sau măcar a celor care s-au manifestat public. Cea mai vocală a fost arhitecta Alice Oprică.

DECLARAȚIE

„Amplasamentul pe care dumneavoastră propuneți dezvoltarea se află într-o zonă cu un potențial turistic extraordinar pentru județul Cluj. Zona în care vreți să vă extindeți include numeroase obiective ca dezvoltare strategică din zona metropolitană a Clujului.

Cred că PUG-ul din Baciu și PUZ-ul din Suceagu ar trebui să aducă niște studii de fundamentare care să argumenteze, de fapt, oportunitatea menținerii acestui trup. O fundamentare care să ne spună în ce măsură PUG-ul și PUZ-ul acestei dezvoltări imobiliare sunt superioare zonei verzi.

Aici sunt puncte turistice nu de interes local, ci de interes național: Cheile Baciului, situri arheologice, Pădurea cu peri pădureți, Pădurea cu stejari pufoși de la Hoia, Parcul Etnografic, viitoarea grădină zoologică a USAMV întinsă pe 60 de hectare… Sunt foarte multe obiective. Este un cluster de puncte de interes, care constituie o zonă foarte-foarte coerentă.

De la Cetățuie venind pe vârf de deal, există trasee turistice din Cluj care converg aici. Cheile Baciului, care este o zonă uriașă, cu ravene care vin până în zona asta de sus (a arătat pe harta de la Google Maps unde se află Cheile Baciului – n.r.).

Vorbim despre un punct de atracție și de dezvoltare economică de ordinul Pădurii Dumbrava din județul Sibiu, de un pol economic în care se pot amenaja diverse obiective de agroturism, spații pentru evenimente, agrement ș.a.m.d. În acest sens, cred că strategia PUG-ului de la Baciu și PUZ-ului de la Suceagu pentru dezvoltarea dumneavoastră trebuie să demonstreze că e oportun acest proiect”.

Alice Oprică, Comisia de urbanism de la Consiliul Județean Cluj 

Arhitectul Claudiu Piper a intervenit și a spus că „juridic, terenul nostru este în intravilan, iar ca funcțiuni este destinat locuirii. Noi nu dorim să modificăm această funcțiune. Nouă ni s-a spus (de la primărie – n.r.) că investiția este oportună. Aș dori să vă informez că terenul a fost cumpărat tocmai pentru că este construibil, că este în intravilan și că funcțiunea sa este de locuire și de funcțiuni complementare. Documentația elaborată s-a bazat pe PUG-ul în vigoare”.

Trebuie spus că se lucrează la noul PUG al comunei Baciu, care, din discuțiile avute în ședința Comisiei de urbanism de astăzi, va fi finalizat peste un an și jumătate, poate doi.

Alin Tișe i-a întrebat pe reprezentanții Comisiei de urbanism dacă este oportun ca proiectul imobiliar din Suceagu să meargă mai departe, în sensul în care să se construiască, ori să rămână în această fază (neconstruibil).

DECLARAȚIE

„Eu propun o etapizare a investiției propuse și o schimbare a destinației prin care să împăcăm ambele tabere. Partea din amonte poate să primească funcțiuni de pensiuni. Ceva care să fie un sprijin pentru acest parc. Iar partea de jos să susțină acest proiect. Să ceară un aviz de la Romsilva și așa putem lămuri această situație”.

Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism de la Consiliul Județean Cluj

În discuții a intervenit Frinkuj Arpad, fost consilier local în Baciu, actualmente administratorul firmei care dorește să construiască acest proiect.

DECLARAȚIE

„Eu până acum n-am știut că Suceagu este o zonă turistică atât de importantă. Știu despre Cheile Baciului, că și eu locuiesc în zonă și cunosc foarte bine și Baciu, și Suceagu. Cheile Baciului și Pădurea Hoia sunt interesante din punct de vedere turistic. (…)

Referitor la această zonă (Suceagu – n.r.), noi am făcut niște investiții foarte mari. Zona turistică, unde se vorbește că vin extratereștii 😎, este zona Pădurii Hoia, și în niciun caz marginea satului Suceagu.

Eu locuiesc aici de 47 de ani și n-am auzit până acum ca zona Suceagu să fie interesantă din punct de vedere turistic. (…) Vă rog să luați în considerare aceste aspecte.

Nu suntem într-o zonă turistică. Suntem în marginea satului Suceagu, despre care nimeni n-a vorbit niciodată până acum. În afară de spitalul Polaris, nu s-a făcut nicio altă dezvoltare aici.

Vă rog să luați în considerare că noi suntem niște investitori, am găsit un teren pe care l-am achiziționat. Este vorba despre un teren de peste 20 de hectare pe care noi l-am cumpărat pe baza informațiilor publice. Dacă nu era o zonă de intravilan, nu cumpăram niciodată”.

Frinkuj Arpad, reprezentantul firmei investitoare, Cordia Garden

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a cerut, la finalul discuțiilor, un aviz nefavorabil pentru acest proiect. Ceea ce s-a și întâmplat. El a recomandat să se aștepte realizarea noului PUG al comunei Baciu, după care investitorul să se conformeze.

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.