Cartier nou pe 15 hectare! Uriașul proiect imobiliar din Borhanci a primit aviz favorabil, dar pe etape
Un grandios proiect imobiliar, care vizează construirea unui adevărat cartier de locuințe în Borhanci, pe o suprafață de aproape 15 hectare, a primit avizul favorabil în ședința Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Local. Proiectul se va realiza etapizat, lucru subliniat expres de primar, după ce unii jurnaliști au anunțat un soi de apocalipsă urbanistică în acest cartier. Așa cum se cunoaște, Borhanci are interdicție pentru dezvoltarea unor mari proiecte imobiliare până la realizarea centurii metropolitane și a bretelelor sale.
148.268
de metri pătrați, adică aproape 15 hectare, este suprafața totală destinată acestei dezvoltări imobiliare
Terenul studiat se află în cartierul Borhanci, Dealul Popii, și are o suprafață de 148.268 de metri pătrați, fiind alcătuit din 17 parcele. În prezent, destinația terenului este agricolă și de construcții.
Conform proiectantului, suprafața studiată se află lângă hub-ul educațional și sportiv din Borhanci inițiat de Primăria Cluj-Napoca.
„Documentația noastră a fost corelată cu PUZ-ul acestui hub, fiind luate în considerare aspectele legate de caracteristicile drumurilor, rețelele edilitare și funcțiunile propuse, care îmbogățesc, din punctul de vedere al calității vieții, întregul cartier”, a transmis Diana Reteșan, reprezentanta proiectantului în ședința Comisiei tehnice urbanism de miercuri.
Prin PUZ-ul inițiat, se propune reparcelarea terenului într-o structură rezidențială și stabilirea unei trame stradale conforme cu reglementările impuse PUG-ul municipiului Cluj-Napoca și asigurarea unor rețele tehnico-edilitare conforme.
163
reprezintă numărul parcelelor destinate locuințelor, care vor avea suprafețe cuprinse între 360 și 1.362 de metri pătrați, cu un front la stradă de minimum 15 metri.
Potrivit proiectantului, toate parcelele vor avea un acces direct din drumurile propuse sau existente.
Suprafețele parcelelor
Din totalul parcelelor, sunt 8 loturi sub 400 de metri pătrați, 63 sunt sub 500 de metri pătrați, 95 au suprafața între 500 și 1.000 de metri pătrați, iar 5 parcele au peste 1.000 de metri pătrați.
Pe parcelele mai mici de 500 de metri pătrați, proiectantul propune realizarea unor locuințe individuale, de locuințe semicolective cu maximum 2 unități pe cele de minimum 500 de metri pătrați, iar pentru parcelele care au cel puțin 1.000 de metri pătrați ori peste se pot realiza două locuințe unifamiliale izolate în limita cerută de PUZ.
Și locuințe de tip „înșiruit”
Se mai propun, de asemenea, două subzone destinate locuințelor de tip „înșiruit”; fiecare zonă are o suprafață de 2.000 de metri pătrați. Pe fiecare șir vor fi 8 parcele cu suprafețe între 226 și 396 de metri pătrați; parcelele de la capăt vor fi puțin mai mari, iar frontul mimim de la stradă are 8 metri.
Amplasarea construcțiilor va fi realiztă cu o retragere obligatorie de 6 metri de la aliniament, de 3 metri față de limitele laterale ale parcelei și de 6 metri față de limita posterioară. De asemenea, se păstrează retragerea de 6 metri și în cazul garajelor.
Pentru locuințele unifamiliale s-au prevăzut 2 locuri de parcare, dintre care unul este încorporat în volumul clădirii principale sau într-un garaj. Pentru locuințele de tip înșiruit: un loc de parcare pentru fiecare unitate locativă.
Regimul de înălțime: subsol, parter, etaj + mansardă, sau demisol, parter, etaj retras.
2
parcele vor fi destinate serviciilor publice (creșă, grădiniță after school, centru educațional, spații cazare, clinică ori cabinet medical + asistență socială de tip centru pentru vârstnici): una de 1.712 de metri pătrați, cealaltă de 841 de metri pătrați
6.300
de metri pătrați reprezintă zona destinată serviciilor economice; sunt patru parcele destinate clădirilor de birouri, de alimentație publică, sedii de companii, servicii de manufacturiere, cazare turistică, cercetare, funcțiuni culturale și sănătate
Înălțimea acestor clădiri este de 15 metri la cornișă.
9.407
de metri pătrați este suprafața totală alocată spațiilor verzi, scuarurilor, grădinilor și parcurilor cu acces public nelimitat; se propun plantații medii, joase și înalte de vegetație + un arbore la fiecare 30 de metri.
Proiectul mai propune și mobilier pentru locurile de joacă destinate copiilor.
Accesul principal în zona studiată va fi realizat din strada Borhanci. dar și din alte trei artere (aleile Târnăveni, Teiuș și Beiuș) care fac legătura cu strada Bicaz.
160-170
de locuri de parcare cu dale înierbate sunt propuse pentru vizitatori în acest proiect.
În partea de est mai există 4 legături stabilite din drumul de pășune. Străzile vor avea profile cuprinse între 9 și 12 metri, cu o bandă pe sens, trotuare pe ambele sensuri + 160 – 170 de locuri de parcare cu dale înierbate, dispuse longitudinal. Sunt propuse, de asemenea, plantații înalte care să se asigure umbrirea și un confort sporit pentru spațiile publice.
Proiectul a fost avizat favorabil de arhitectul șef al municipiului, Dan Claudius Pop, după consultările din Comisia tehnică de urbanism. Proiectul se afla pentru a cincea oară în ședințele CTATU.
Beneficiarul acestei investiții este un grup al proprietarilor de terenuri din această zonă (24 de familii), al cărui reprezentant este Dan Vasile Gorgan. Proiectantul este s.c. Promoter Nova Enviroment Design s.r.l. din Cluj-Napoca.