Cartier de case avizat favorabil. Se întinde pe o suprafață de peste 3 hectare

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     7079 Vizualizări.  

Specialiștii în urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de joi, 9 iunie, un proiect ce se referă la construirea unui cartier de case în localitatea Pădureni, comuna Chinteni. Favorabil, dar cu unele condiții. Primărița a intrat în ședință pentru a-și exprima obiecțiile.

Arhitectul urbanist Ferencz Bakos, reprezentantul proiectantului general META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO, le-a prezentat membrilor Comisiei de urbanism documentația care stă la baza edificării acestui cartier de locuințe. Proiectul se află în prima sa fază: „Studiu de oportunitate – elaborare PUZ în condițiile Legii 350/2001 modificată și actualizată, sat Pădureni, comuna Chinteni”.

Peste 3 hectare de teren

Terenul pe care se dorește realizarea investiției se află în intravilanul satului Pădureni, are o suprafață totală de 34.397 de metri pătrați (3,43 hectare) și este format din cinci parcele proprietate privată.

Două parcele de câte 10.000 de metri pătrați fiecare sunt deținute de Adrian Docea, din Cluj-Napoca. A treia parcelă se află în proprietatea lui Dinu Neag (2.900 mp). A patra parcelă (8.001 mp) este deținută de soții Damaris și David Cojocaru + Claudia și Andrei Floricel + Ioana Nicoleta și Daniel Lung + Naomi și Petru Suciu. Cea de-a cincea parcelă se află în proprietatea soților Ramona și Gheorghe Toma (3.496 mp).

21 de parcele construibile 

Conform documentației prezentate, se dorește comasarea terenului studiat, apoi dezmembrarea și reparcelarea suprafeței de teren rezultate pentru a obține 21 de parcele construibile pentru locuințe cu un regim de înălțime de maximum D+P+M (demisol+parter+mansardă), trei parcele cu funcțiuni conexe și o zonă verde de agrement adiacentă cursului de apă din nordul parcelelor studiate. Toate acestea sunt deservite de un drum de incintă privat de tip „shared space”.

Vor exista 33 de locuri de parcare (21 pentru proprietari + 12 pentru vizitatori). Arhitectul Ferencz Bakos a explicat că accesul pe parcele, auto dar și pietonal, va fi realizat din drumul care se leagă de drumul județean, prin realizarea unui drum de incintă privat de tip „shared space”, cu lățimea de 9 metri (cu două benzi și trotuare). Terenul studiat se învecinează la vest cu Pădurea Carei și la nord cu situl Natura 2000.

Arhitectura locală din Pădureni, comuna Chinteni. Foto: META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO SRL Cluj-Napoca

Care au fost obiecțiile primăriței din Chinteni

La prezentarea proiectului a participat (online) și primărița din Chinteni, Lucia Suciu, care și-a făcut o obișnuință în a-și exprima opinia (pro sau contra) la fiecare dezbatere CTATU în care se discută un proiect imobiliar ce urmează a fi edificat în comuna pe care ea o păstorește. Lucia Suciu a cerut să se țină cont de următoarele recomandări:

  • aviz de la Natura 2000 pentru a vedea care sunt reglementările;
  • locul de joacă pentru copii nu trebuie neapărat îngrădit, dar trebuie să fie clar conturat;
  • utilitățile pentru acest proiect imobiliar să fie suportate de către investitori.

În discuții au mai intervenit arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, arhitecții Alice Oprică și Radu Spânu, care au marșat pe mai mult spațiu verde, dar și pe o dezvoltare a proiectului care să-i aducă mai aproape pe cei care vor dori să locuiască aici, „pentru a crea o comunitate”.

Având în vedere că suntem în etapa unui <studiu de oportunitate pentru elaborare PUZ>, vă propun un aviz favorabil, cu mențiunile formulate de comisie și trecute în aviz”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj și cel care conduce ședințele Comisiei de urbanism din cadrul acestei instituții.

Recomandarea sa a avut ecou: proiectul a fost avizat favorabil de către membrii CTATU cu patru voturi.

Foto și randări: META MORPHOSIS ARCHITECTURE STUDIO SRL Cluj-Napoca

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.