Care este speranța medie de viață, la Cluj

Media de viață, la Cluj, este de 77 de ani, conform datelor de la Institutul național de statistică, obținute de Digi24. Județul se află pe locul al treilea din România, la egalitate cu Brașovul și Sibiul.
Județul cu cea mai mare speranță de viață din România este Vâlcea. Aici, media este de peste 81 de ani. Totodată, este singurul județ din țara noastră unde media speranței de viață trece de 80 de ani. Pe locul al doilea se situează capitala cu o speranță de viață de aproape 78 de ani și jumătate.
Județele Iași și Alba trec și ele de o speranță de viață de 76 de ani jumătate. În Ialomița, Satu Mare și Călărași, speranța de viață depășește cu puțin de 74 de ani. Județul unde se trăiește cel mai puțin este Tulcea – puțin peste 73 de ani.
Să facem o comparație. Potrivit datelor Eurostat din 2021, țările europene cu cea mai ridicată speranță de viață sunt Norvegia (83,3 ani), Islanda (83,1 ani) și Irlanda (82,8 ani), în timp ce la coada clasamentului se află Lituania (75,1 ani), România (74,2 ani) și Bulgaria (73,6 ani).
Deși speranța de viață la naștere în România a crescut cu peste 4 ani între 2000 și 2019 (de la 71,2 până la 75,6 ani), pandemia a zguduit cifrele și a inversat unele dintre câștigurile înregistrate în ultimele două decenii.
Ce influențează cel mai mult speranța de viață? Educația, veniturile și statutul social sunt elemente care pot schimba media speranței de viață într-un județ sau într-un oraș. La fel de important este mediul în care trăim, cât de curat este aerul, ce comunitate avem și cât de sigure sunt drumurile pe care circulăm. Nu în ultimul rând, stilul de viață pe care îl avem definește, în mod clar, speranța de viață. Contează dacă facem sport, dacă fumăm sau consumăm alcool, dar și modul în care facem față provocărilor și stresului zilnic.