Care este „proiectul care va marca zona metropolitană a Clujului pentru următorii 100 de ani”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     2032 Vizualizări.  

Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, realizată în colaborare cu Media9, vicepreședintele USR Cluj, George Trif, a fost pus în fața întrebărilor de la „Extra-sinceritate”.

Vedeți mai jos cele 6 întrebări din rubrica „Extra-sinceritate”. 

Urmărește întreaga emisiune mai jos:

A. Completează enunțul:

1. Realizarea fazei I a Centurii metropolitane, fără rezolvarea relației Cluj – Florești, este …?

George Trif: O improvizație. Sunt atâtea lucruri care se pot face ca faza I a centurii! De exemplu, legăturile dintre cartiere: Între Lacuri și Gheorgheni nu sunt legături, dar nu de acum, de când a devenit Bună Ziua mare, ci de peste 30 de ani. Hai să facem legături între cartiere, astfel încât oamenii să aibă opțiuni de ieșit din ele. Uite, Mănăștur poate ieși printr-o singură direcție spre centru. Legăturile ăstea sunt mult mai importante decât o simplă lățire a DN1 spre Florești.

2. Consorțiul administrativ propus pentru zona metropolitană a Clujului ar duce la …?

George Trif: Un PUG metropolitan coerent.

B. Răspunde cu da sau nu.

3. Am încredere că administrația locală din Cluj-Napoca va construi Centrul expozițional și Centrul de conferințe pentru care primarul Emil Boc a anunțat recent că se caută amplasamente.

George Trif: Da. E o nevoie mult prea mare pe care o cere mediul de afaceri din Cluj. Nu avem unde organiza asemenea evenimente. O perioadă au avut la loc la Centrul Expo din Mărăști, dar era ceva ad-hoc. Clujul rămâne în urmă din punctul ăsta de vedere, și sunt funcțiuni pe care nici administrația nu le mai poate temporiza până când vor genera mai multe voturi.

4. Municipiul a pus bani din buget și va reuși să salveze din lăcomie zona Hoia. 

George Trif: Da. Proiectul poate fi dus la bun sfârșit de administrația actuală. Este un proiect care se aliniază foarte bine cu ce avem noi la USR, cu ce are municipalitatea, cu ce au toate partidele. Proiectul poate fi asumat de toți și așa am evita să ne mai blocăm în ideea de culori politice pentru a-l duce până la capăt.

Este un proiect ca și metroul, care va marca zona metropolitană a Clujului pentru următorii 100 de ani. Să avem o zonă verde care să ofere suficient spațiu de agrement și timp liber pentru toată zona metropolitană. Aaa, și încă ceva: am numărat 17 obiective în această zonă care ar putea fi transformate în obiective turistice.

E un proiect de referință pentru zona asta a Europei! Este cea mai mare suprafață naturală într-o zonă periurbană. Sunt o grămadă de argumente pentru care acest proiect ar trebui să fie de referință pentru țară. Păcat că lumea nu-l vede atât de bine încă. Noi depunem eforturi și sperăm că, până la urmă, lumea va înțelege cât de important este acest proiect pentru întreaga regiune.

C. Test grilă

5. După părerea mea, cel mai competent primar din zona metropolitană a Clujului, dar fără municipiu, este:

a) Grigore Fati (PSD), primar Apahida;

b) Balazs Janos (UDMR), primar Baciu;

c) Bogdan Pivariu (PNL), primar Florești;

d) Lucia Suciu (PSD), primar Chinteni;

e) Gabriel Costea (PNL), primar Feleacu.

Gabriel Trif: Ce alegeri mă pui să fac! Incredibil! Domnul de la Feleacu, deci punctul e). De ce? A reușit să ia un proiect care era blocat la Consiliul Județean, mă refer la Parcul Tetarom din Feleacu. Și în plus, a reușit să crească într-un mod coerent intravilanul comunei. Asta ne arată că se ocupă de lucrurile de impact pe un termen foarte lung.

6. Emil Boc are o mentalitate de:

a) administrator foarte atent la nevoile urbei;

b) de politician care vrea să transforme orice demers în voturi;

c) de comunist sub acoperire 🙂 ;

Gabriel Trif: b).

Vicepreședinte USR Cluj. Scurt CV

George Trif (33 de ani) este vicepreședinte al USR Cluj și unul dintre fondatorii acestei formațiuni. Este licențiat în Drept (Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”); cursuri absolvite LLM, European and International Business Law Universitatea Debrecen, Facultatea de Drept, Ungaria. Este consultant în administrarea activelor IT; specialist în administrație publică locală.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.