Care este cea mai circulată arteră a Clujului. Recensământul o fi defect
Conform datelor din recensământul pe 2022, publicate recent de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN) și citate de Economica.net, șoselele unde se înregistrează cel mai mare trafic din România sunt Centura București, Centura Brașov și Autostrada București – Pitești (A1).
La Cluj, singura șosea inclusă în top este Varianta de Ocolire Cluj Nord Est, pe relația Bulevardul Muncii-Apahida, cu un trafic de 16.745 de vehicule.
Studiul este însă discutabil, având în vedere că măsurătorile pentru Planul de mobilitate urbană durabilă din 2014 dădeau ca lider național relația Florești – Cluj, pe DN1. Peste 50.000 de unități erau atunci și, în acești nouă ani, numărul mașinilor a crescut, iar cel al soluțiilor a rămas la fel. Sau poate partea asta de DN1 nu a intrat în tematica acestui recensământ.
Centura Capitalei continuă să dețină primul loc în topul celor mai circulate șosele din România, cu un trafic mediu zilnic anual de 28.419 vehicule în total. Rămâne de văzut ce valori de trafic se vor mai înregistra pe vechea centură după deschiderea Autostrăzii Bucureștiului (A0). La recensământul din 2015, Centura București înregistra un trafic mediu zilnic anual (MZA) de 16.988 de vehicule.
Pe a doua poziție în topul celor mai circulate drumuri din România se află Centura Brașov, cu un trafic de 26.895 de vehicule, conform datelor publicate recent de CESTRIN.
Podiumul este completat de Autostrada Sibiu – Pitești (A1), cu un trafic de 23.240 de vehicule.