Capcanele din Cluj. Trotuarele au devenit un adevărat pericol pentru locuitori: „Nu mai mergi la patinoar: ieși în oraș, e și gratis” 

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã     1386 Vizualizări.  

În ultimele zile, trotuarele din cartierele Clujului, altele decât cele din centru, au devenit un adevărat pericol pentru locuitori. Temperaturile au scăzut sub zero grade Celsius nu numai noaptea, dar și pe durata zilei, iar poleiul a pus stăpânire pe oraș.

În cartierul Mănăștur, cele mai multe trotuare n-au fost curățate și erau pline de polei 

Dacă străzile au mai fost curățate, parte din ele de firma care are această obligație, parte de autovehicule, trotuarele au devenit un patinoar și un adevărat chin pentru clujeni. În marea lor parte, sunt cu polei, iar asta le crează probleme și tinerilor, darămite seniorilor.

Administrația locală nu s-a învrednicit, se pare, să se ocupe de această problemă. Acolo unde trotuarele sunt curățate, ori sunt în apropiere de centrul Clujului, ori sunt curățate de „cetățeni cu spirit civic”. Cu sare și nisip.

De altfel, mai mulți clujeni au reclamat pe grupurile de pe Facebook starea trotuarelor din Cluj și lipsa măsurilor din partea administrației locale.

„Domnule Primar, oare când se va face ceva pentru cei care mai doresc sau au nevoie să circule pe trotuarele Clujui ? Sau așteptăm câteva rupturi de membre și altele?”, a întrebat Andreea K. Iuliana, care a și postat un scurt filmuleț cu starea trotuarelor dintr-o zonă a Clujului.

E chiar trotuarul care trece pe lângă lacul Chios, din super-centrul Clujului.

Postarea sa a stârnit zeci de comentarii, cele mai multe ironice sau chiar negative la adresa primăriei sau a lui Emil Boc.

„Doar ne-a zis să circulăm pe jos. Ca să slăbim” – Iulian Lungu

„Nu mai mergi la patinoar ieși în oraș 😅😅 e și gratis ” – Geran Roxana Claudia

„Azi dimineață am luat 3 trânte cu tot cu prunc de 5 ani de mână. În bocanci de iarnă…” – Diana Livesay

„Va luați cu voi niște sare de la magazin, că e ieftină” – Alex Mc Baits

„Nu mai trebuie patinoar pe Chios! Eu zic să nu mai fiți cârcotași că avem patinoar in tot orașul! 😅😅😅” – Daniel Hadar

Nu toți au fost nemulțumiți de această situație. Ba chiar unii i-au luat apărarea primarului Emil Boc.

„Bă’ da e prima iarnă în care trăiți? Chiar așteptați să vă vină toate de-a gata? Pentru voi trebuie să controleze Boc și vremea?😂” – Adi Fărcaș 

„Trotuarele sunt responsabilitatea locatarilor” – Ionuț Besoiu

„Iernile 1990 – 2000 discuție între vecini: A înghețat trotuarul, haideți să-l curățam!”
„Iernile 2000 – 2022 discuție între vecini: A înghețat trotuarul, haideți să-l postăm pe Facebook și să ne plângem că Boc e de vină!”. 
Vestea bună, dacă există așa ceva, e că, potrivit ultimelor date de la ANMH, vremea la Cluj se va încălzi puțin. Așa încât, poleiul se va topi. Asta, nu-i așa?, odată cu nemulțumirile clujenilor.

Ce spune legea: curățarea le revine locatarilor

Legea nr. 273 din 25 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale arată, printre alte, că:

În aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe, cetăţenilor le revin următoarele obligaţii:

a) întreţinerea şi curăţenia locuinţelor pe care le deţin în proprietate sau cu chirie, a anexelor gospodăreşti, a curţilor şi imprejmuirilor acestora;

b) curăţarea fatadelor locuinţelor şi a altor construcţii amplasate la frontul străzii, tencuirea şi zugravirea periodică a acestora, potrivit măsurilor stabilite de consiliile locale;

c) finalizarea construcţiilor începute, pe baza autorizaţiilor eliberate de primari, în condiţiile şi în termenele stabilite de acestea;

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.