Candidatul la Primărie care vrea să regândească sistemul de transport public. „Bucle și magistrale”

Transportul public al Clujului a fost temă de campanie electorală tot la patru ani. De ce? Pentru că el nu s-a reformat niciodată. Există autobuze/troleibuze/tramvaie noi, s-au adăugat trasee în plus, dar nimeni nu s-a aplecat vreodată cu atenție asupra lui, nu a făcut studii care să arate de unde vin și încotro se îndreaptă fluxurile de călători, cum ar trebui modernizat acest sistem din temelii ca să fie mai eficient.
Există niște principii care s-au mai enunțat de-a lungul timpului, de tipul “din orice colț în orice alt colț al Clujului vrei să ajungi să nu faci mai mult de o oră și să nu folosești mai mult de două mijloace de transport”. Cât de valabil este o știu cei care depind de orarele Companiei de Transport Public.
În “9 întrebări în 9 minute”, candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca Sabin Sărmaș a promis regândirea sistemului de transport. Și a expus viziunea sa referitoare la reducerea aglomerației din trafic.
“Oamenii ar trebui să nu mai fie șoferi pe străzile din Cluj. Și asta se poate face dacă ai o viziune clară despre cum trebuie să reorganizezi din punct de vedere al mobilității și urbanistic orașul nostru. Cât timp tu vorbești de “orașul de 15 minute”, dar nu creezi densitate urbană, nu ai cum să ai pretenția ca oamenii să nu se mute din cartier în centru. Dacă nu ai școală în cartier, dacă nu ai aproape magazin, dacă nu ai un birou unde să îți face treaba în raport cu instituțiile statului sau nu poți să le faci digitalizat, online, dacă trebuie să îți duci copilul la creșă în altă parte, iar transportul în comun nu e bine pus la punct, normal că iei mașina și te duci în centru. Sunt două lucruri mari și late: în primul rând, toate serviciile în cartiere, acolo, aproape, cu o densitate urbană destul de mare ca să facă și privatul să investească acolo, să aibă și birouri, și servicii, și în al doilea rând o regândire a sistemului de transport în comun. Avem rute din 1960. Clujul s-a schimbat total. Dinamica, mobilitatea s-au schimbat total, noi suntem pe cârpeli în fiecare an. Trebuie regândit într-un sistem de bucle în cartier, autobuze mai mici cu o frecvență mai mare, care sunt descărcate în zone ale orașului, preluate pe magistrale de autobuze cu capacitate mai mare și duși dintr-o parte în alta a orașului”, a spus Sărmaș.
În interviul acordat pentru Media9, candidatul mai vorbește despre urbanism, legătura sa de rudenie cu Vasile Dîncu și clubul de fotbal preferat.