Candidatul încăpățânat. Vine în România, deși i s-a cerut să stea la distanță

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     2129 Vizualizări.  

Se anunță alegeri extrem de interesante, în 3 aprilie, în Ungaria. După 12 ani, premierul Viktor Orban poate pierde puterea din mână. Opoziția s-a unit împotriva sa și îl propune prim-ministru pe primarul din orășelul Hodmezovasarhely, Peter Marki-Zay.

UDMR s-a implicat până la gât în procesul electoral. Mai multe personalități ale partidului etnicilor maghiari i-au cerut lui Marki Zay să nu vină în Transilvania. Dar candidatul opoziției este suficient de încăpățânat.

Marți, 22 martie, Peter Marki-Zay va avea o discuție cu electoratul transilvan la Cluj Napoca, la Cafeneaua Planetarium din Piața Unirii. Este momentul în care acesta poate, în sfârșit, să prezinte oferta electorală a opoziției.

Cum spuneam, UDMR este extrem de implicată în alegerile din Ungaria. Asta pentru că aproape 300.000 de ardeleni cu dublă cetățenie s-au înscris pentru a vota prin corespondență, la scrutinul din 3 aprilie. De la preluarea conducerii UDMR de către Kelemen Hunor, uniunea a devenit tot mai apropiată de Fidesz, partidul condus de Viktor Orban.

În februarie, un grup de lideri UDMR i-a trimis o scrisoare lui Peter Marki-Zay. Scrisoarea este semnată de Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, Korodi Attila, primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna.

În opinia autorilor scrisorii, reprezentantul legitim al comunității maghiare din Transilvania este Kelemen Hunor, iar opoziția din Ungaria nu are ce căuta în Transilvania dacă nu este prezentată de Kelemen.

Autorii arată că refuză să se întâlnească acum cu Peter Marki Zay, specificând că după alegeri sunt dispuși să discute cu reprezentanții tuturor partidelor maghiare.

Semnatarii amintesc și faptul că guvernul de stânga s-a poziționat împotriva acordării cetățeniei maghiarilor din afara granițelor statului, la referendumul din 2004. „Sesizăm cu respect că maghiarii din Transilvania nu au uitat referendumul: păcatul lui 5 decembrie nu s-a prescris. Ne dezamăgește faptul că dvs. considerați că 5 decembrie aparține trecutului”, au subliniat oficialitățile din Satu Mare, Mureș, Harghita și Covasna.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.