Când vor fi încheiate lucrările pe Calea Mănăștur. Șoferii au prioritate, pietonii să mai aștepte
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a fost întrebat, joi, într-o emisiune radio, când vor fi încheiate lucrările pe Calea Mănăștur și dacă nu s-au întins prea mult.
Dan Tarcea a răspuns că termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. E o declarație mai concretă și, probabil, mai corectă decât cea a șefului său, Emil Boc.
Pe 11 mai, primarul Clujului afirmase că le-a cerut constructorilor să încheie lucrările până în luna septembrie, când se întorc copiii la școală. Este vorba însă despre lucrările la carosabil; pietonii nu sunt atât de importanți, ei au alt termen.
GALERIE FOTO. Cum arată acum lucrările din zona Platinia. Emil Boc a anunțat termenul de finalizare
Viceprimarul Clujului citează datele din proiect.
„Nu, lucrările nu durează prea mult. Conform contractului și a studiului care a fost făcut anterior începerii lucrărilor, termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. Lucrările sunt în grafic. Sigur că și eu aș vrea să fie gata în două luni, dar nu se poate asta. Gândiți-vă că noi nu-i lăsăm (pe muncitori – n.r.) să lucreze pe timpul zilei, că astfel s-ar produce blocaje enorme. Au fost două zile când au lucrat pe carosabil și erau blocaje până la primărie. Vor turna asfaltul pe durata nopții. Totuși, sunt niște lucrări complexe. Adică nu vorbim de amenajarea a 5 locuri de parcare într-un cartier al Clujului”, a explicat Dan Tarcea la Napoca Live.
Cel mai amplu proiect de lărgire a unor străzi
Lucrările pentru extinderea căii Moților-Mănăștur au început anul trecut și reprezintă cel mai amplu proiect de lărgire care va transforma zona Platinia și străzile Mărginașă, Oțetului și Uzinei Electrice.
Ce prevede acest proiect
Prin acest proiect, municipalitatea își propune realizarea unui un nod rutier în zona de vest a orașului, unde se va intersecta circulația dinspre Mănăștur și Centru, cu cea dinspre Grigorescu și Zorilor.
Este vorba despre intersecția din apropierea centrului comercial Platinia, care va fi reconfigurată.
Proiectul „Modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” prevede următoarele investiții:
- 4 benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
- 3 benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 metri liniari;
- 4 benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 metri liniari, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
- 4 benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 metri liniari;
- trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 metri liniari;
- piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 metri liniari.
- urmează să se planteze 67 arbori foioși, 33 arbori foioși ornamentali, 167 arbuști înalți, 31 arbuști ornamentali și 175 plante perene.
Contractul pentru realizarea lucrărilor pentru „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – Strada Oțetului – Strada Mărginașă” a fost estimat la 27.826.835 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare.
Lucrările pe Calea Mănăștur au început în iulie 2022 și au cuprins în timp și zonele adiacente din proiect.
Durata totală a implementării contractului este, conform proiectului, de 18 luni, din care, 3 luni fiind alocate proiectării.
Lucrările sunt realizate de constructorul ARL Cluj SA și au termen de finalizare sfârșitul anului 2023.