Când circulăm? Poartă medievală pe Regele Ferdinand, însă nu doar atât. Arheolog: “Acest lucru nu se știa”
Închiderea parțială a străzii Regele Ferdinand a aglomerat alte artere din centrul Clujului, iar șoferii se întreabă de ce nu s-a putut porni șantierul mai devreme. Lucrările au scos la iveală, se știe deja acest lucru, o poartă medievală a vechiului oraș. E un motiv de bucurie, dar și de îngrijorare, întrucât clujenii se tem că strada va fi închisă o perioadă mai lungă de timp.
Mai întâi despre perspectiva arheologilor. “Conform legii, este o peroadă de supraveghere arheologică, de săpătură preventivă și de cercetare. S-a descoperit nu doar turnul medieval, care a fost desființat la sfârșit de secol XIX și despre care se știe, dar sunt dedesupt și ziduri romane. Acest lucru nu se știa. Rămâne ori să se pună în valoare, ori să se acopere. Având în vedere importanța străzii, probabil se va acoperi. Va fi marcat drumul, chiar deasupra descoperirilor, și va fi aplicată o placă de bronz pe clădirea Poștei”, a spus Felix Marcu, directorul Muzeului național de istorie a Transilvaniei.
Iată și perspectiva administrației. “S-a găsit o poartă medievală, care trebuie tratată cu tot respectul pentru trecut. Specialiștii fac acum o muncă de inventariere și cercetare. Din acest motiv, temporar, șantierul a fost mutat într-o altă zonă a străzii Regele Ferdinand. Lucrările sunt însă în grafic, nu am informații că s-ar depăși termenul stabilit. La 1 Decembrie ar trebui să fie deja aplicat stratul de uzură și să se poată circula”, a declarat primarul Emil Boc, la Realitatea FM.
Strada Regele Ferdinand face parte dintr-un proiect de modernizare care include și alte artere din zona centrală, precum Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola. Regele Ferdinand ar urma să aibă bandă dedicată, pomișori și băncuțe cu USB, iar străduțele din jurul său vor fi shared space, adică se va interzice parcarea. Lucrările sunt executate de Diferit SRL.