Canalul Morii revine pe “Barițiu”, cu un pod nou. Trotuarul se mută în parc
Dezbaterea de la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) de joi seara a vizat modernizarea parcului IL Caragiale și a străzii Octavian Petrovici. Deși nu apare pe “afiș”, strada George Barițiu va suferi la rândul ei schimbări majore.
Planșa noului parc a fost desenată de echipa arhitectului Vlad Rusu, cel care a câștigat trei dintre ultimele concursuri de soluții organizate de Primărie. Tot el a închipuit și modificările care se fac acum la strada Regele Ferdinand și la arterele din jurul său.
Modificarea majoră este redescoperirea Canalului Morii, care curge acum pe sub trotuarul străzii George Barițiu. Clujenii vor avea acces la luciul de apă, vor exista băncuțe de unde vor putea privi rațele de pe pârâu, iar trotuarul pe care se va merge către (sau dinspre) Piața Mihai Viteazu va fi inclus în aria parcului. Canalul Morii a fost acoperit pentru lărgirea străzii Barițiu. Anul acesta, în iunie, expiră embargo-ul privind intervențiile în zonă, cinci ani după recepția lucrărilor de modernizare a tramei stradale aferente liniei de tramvai realizate pe fonduri europene. Strada Octavian Petrovici va deveni shared-space, deci puteți uita de mașinile parcate acolo cât timp beți o limonadă în Piața Muzeului.
5.421
de metri pătrați va avea noul parc IL Caragiale. Suprafața studiată totală este de peste 10.000 de metri, pentru că se includ aici și cei 4.600 de metri pătrați ai străzii Octavian Petrovici.
În zona studiată se vor face și săpături arheologice. Se caută continuarea zidurilor din partea de nord a vechiului oraș. La final, va fi aplicată o bandă de metal cu un text realizat de istorici, pentru a explica importanța descoperirilor. În parc vor fi, de asemenea, panouri informative care vor depăna istoria Clujului.
“În parc vor fi plantați 44 de arbori și peste 1.500 de plante perene și arbuști. Va fi instalat mobilier stradal, iluminat public cu tehnologie LED, vor exista puncte de încărcare USB, rastel de biciclete, va fi integrat și un sistem electronic de irigații. Peste Canalul Morii, aproximativ la mijlocul străzii Barițiu, va fi realizat un pod, care va comunica, printr-o trecere de pietoni, cu viitorul pod al Nemților, care urmează să fie construit în proiectul de regândire a malurilor Someșului”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul CIIC.
La discuțiile de aseară au participat și pasionați de skating, care au cerut menținerea unui skatepark în zonă. În proiect nu apare așa ceva, însă urmează să aibă loc o discuție care i-ar putea readuce pe băieții pe plăci în IL Caragiale.
“Urmează să fie finalizat studiul de fezabilitate, în baza propunerii specialiștilor, și apoi se vor aproba indicatorii tehnico-economici în Consiliul Local. Etapa următoare este scoaterea la licitație a lucrărilor de proiectare și execuție”, a subliniat Ovidiu Cîmpean.
Lucrările vor începe, cel mai probabil, anul viitor.
Dezbaterea din 20 februarie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).
Proiectul are două componente: design-ul, dezvoltarea și implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA și utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.
Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/