Cafeaua e mai scumpă la Cluj decât la Roma sau Paris. Prețurile din HoReCa au explodat

Prețurile din sectorul HoReCa au crescut spectaculos în ultimii ani, iar Cluj-Napoca nu face excepție. În orașul transilvănean, o cafea la o cafenea de specialitate costă acum 20-25 de lei, comparabil sau chiar mai mult decât în marile capitale europene precum Roma, Atena sau Paris.
Datele statistice arată că o ciorbă care acum trei ani era 20 de lei a ajuns astăzi la 30 de lei, însă realitatea din teren sugerează scumpiri și mai mari, mai ales la produse de bază pentru ieșirile în oraș. De exemplu, într-o cafenea de specialitate din București, un croissant cu unt a ajuns la 20-25 de lei, în timp ce, la Paris, un croissant autentic se vinde cu circa 2 euro, adică aproximativ 10 lei.
La Cluj-Napoca, situația este similară sau chiar mai accentuată. Prețul pentru un cappuccino sau un flat white de specialitate a depășit pragul de 20 de lei în multe locații, apropiindu-se de nivelurile întâlnite în Londra sau Paris. Spre comparație, într-o cafenea centrală din Roma, o cafea espresso de calitate costă în jur de 1,5 euro (aproximativ 7-8 lei), de trei ori mai puțin decât în Cluj.
„Am fost recent la Roma și am rămas surprinsă. Deși am băut cafea în zone turistice, niciodată nu am plătit mai mult de 8-9 lei pe un espresso sau 10-12 lei pe un cappuccino. La Cluj, același tip de băutură costă acum 20 de lei sau mai mult“, spune Ana, o tânără IT-istă care locuiește în oraș.
Scumpirile sunt resimțite nu doar la cafele sau produse de patiserie, ci și la mese întregi în restaurante. O masă pentru două persoane în Cluj poate ajunge frecvent la 400-450 de lei (circa 80-90 de euro), niveluri apropiate de cele din capitale turistice consacrate.