Cabane turistice pe o suprafață de peste un hectar propuse în Parcul Național Apuseni
Un proiect care prevede construcția unor cabane turistice în Parcul Național Apuseni pe o suprafață de 1,2 hectare va fi dezbătut în ședința de joi, 31 august, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Proiectul se află acum în faza solicitării avizului de oportunitate în vederea elaborării „Planului urbanistic zonal (PUZ) pentru introducere teren în intravilan și reglementare ca zonă de locuințe cu specific turistic” în comuna Mărgău.
12.663
de metri pătrați este suprafața totală a terenului situat la limita județului Cluj cu județul Bihor.
Conform memoriului tehnic, zona studiată cuprinde terenul situat în extravilanul comunei Mărgău, la limita teritorială dintre județele Cluj și Bihor. Acesta este localizat în sud-vestul comunei Mărgău și are o suprafață totală de 12.663 metri pătrați.
5
parcele vor fi în proiect, pe acestea urmând să fie construite 12 locuințe cu specific turistic (conform imaginii de mai jos).
Proiectul propune introducerea în intravilan a terenului de 12.663 mp, parcelarea sa în cinci loturi cu suprafețe cuprinse între 687 și 3.165 de metri pătrați, unde urmează să fie construite 12 locuințe cu specific turistic (cabane ori pensiuni turistice).
Terenul este proprietatea orădeanului Daniel Patrick Degău, el fiind și unul dintre beneficiarii investiției. Daniel Patrick Degău este directorul executiv al firmei Livada Elisabeta din localitatea Brusturi, județul Bihor.
Potrivit documentației, accesul principal în zona studiată se face prin intermediul unui pod de lemn ce traversează Someșul Cald, cu acces din DJ 713.
Terenul se află în PARCUL NATURAL APUSENI. Parcela studiată este în domeniul privat al beneficiarului, iar categoria sa de folosință în prezent este de „fâneață”.
Proiectul propus se află într-o zonă preponderent rezidențială cu specific turistic, datorită cadrului natural favorabil înconjurător. Drumul județean 763 oferă acces la mai multe trasee turistice marcate, din Munții Apuseni, respectiv Parcul Natural Apuseni, printre care Cascada Răchițele, Peștera Ghețarul Scărișoara, care adăpostește cel mai mare
ghețar din România, în Sala Mare aflându-se un impresionant bloc de gheață vechi de aproape 4.000 de ani sau Complexul carstic Cetățile Ponorului, cu o lungime de 3.800 de metri.
Proiectantul propune sistematizarea urbanistică a zonei pentru constituirea unei zone de locuințe cu specific turistic.
Zona studiată și vecinătățile sale:
• Nord – pădure extravilan;
• Est – proprietate privată;
• Vest – pădure extravilan;
• Sud – Someșul Cald; drum.
Date tehnice:
- Regim de înălțime: S+P+1+M;
- H cornișă = 7 metri;
- H coamă = 12 metri;
- POT =25% ;
- CUT = 0,9.
CITAT
„Investiția propusă va avea un impact pozitiv atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, datorită creșterii economice a zonei și dezvoltării sustenabile a zonei rurale. Impactul asupra mediului va fi nesemnificativ, datorită dimensiunii mici a proiectului. Proiectul propus va avea un impact pozitiv asupra mediului social și economic din zonă, prin crearea unor noi locuri de muncă în timpul lucrărilor de exploatare, amenajare și funcționare, dar și prin posibilitatea de mediatizare a unei zone naturale speciale de pe teritoriul României”.
Fragment din memoriul justificativ al proiectului
Beneficiarii acestei investiții sunt, conform extrasului de carte funciară:
• Ioan Jecu;
• Stela și Dorin Gheorghe Cuc;
• Silvia Raluca și Daniel- Patrick Degău;
• Viorica Andrei.
Proiectanții acestei lucrări sunt RS Plan Birou de proiectare s.r.l. și Ciltek Construct s.r.l., ambele din județul Bistrița-Năsăud.
Conform documentației, beneficiarii vor suporta toate costurile aferente acestei investiții.