Ca la Venezia. Idee de afaceri în ședința Comisiei de urbanism: hală de pește și fructe de mare

Specialiștii în urbanism de la Consiliul Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de joi, 6 aprilie, un proiect care prevede construirea unei ferme piscicole, alături de o seră agricolă, un mic depozit și o locuință de serviciu în localitatea Mociu, la aproape 40 de kilometri de Cluj.
În România, halele – producție acvacultură au devenit o afacere rentabilă. Foto: Florin Albu
Documentația a fost prezentată de arh. Alin Morar și a fost întocmită în vederea avizării „PUD construire construire hală producție – acvacultură, depozit, seră agricolă și locuință de serviciu p+m, acces, împrejmuire, branșamente și racorduri la rețelele de utilități urbane, în sat Mociu, FN, CF 50452, comuna Mociu, județul Cluj”.
9.600
de metri pătrați reprezintă suprafața pe care urmează a fi realizată investiția.
Zona reglementată prin PUD este constituită dintr-o singură parcelă în suprafață de 9.600 de metri pătrați, în acte,
respectiv 9.641 de metri pătrați suprafață măsurată. Proprietatea este deținută de frații Riad și Ramy Kayyale.
DECLARAȚIE:
„Se dorește realizarea unei hale de producție-acvacultură, pentru pește, scoici și fructe de mare, dar în principal va fi producția de pește. A doua componentă este o seră agricolă pentru culturi vegetale, care va utiliza resturile de materii organice rezultate din filtrarea apelor de acvacultură. Este o sursă bună de îngrășământ natural, organic și nepoluant pentru mediu. Plantele vor fi crescute hidrifonic, cu rădăcinile în apă, fără să stea în sol”.
Arhitect Alin Morar, reprezentantul biroului de proiectare s.c. Albonti Arhitecții s.r.l Cluj-Napoca
În această prezentare, hala de producție – acvacultură se află în partea dreaptă sus (în roșu), depozitul este mai jos, sera este în stânga (cu roșu), iar locuința de serviciu este pătratul mic colorat cu galben. Foto: Albonti Arhitecții
Documentația mai prevede construirea pe această suprafață a unui depozit și a unei locuințe de serviciu.
Terenul este liber de construcții. Accesul pe parcelă se face de pe drumul comunal asfaltat situat pe latura estică a parcelei.
Aria construită a clădirilor va fi de 2.574 mp din care hala – 1.400 mp, depozitul – 70 mp, sera – 975 mp, locuința de serviciu – 102 mp, restul terenului fiind ocupat de zone auto/ pietonale (carosabile), spații plantate amenajate.
Parcela studiată se află în zona de locuinte si functiuni complementare, subzona locuire individuală permanentă de tip rural (U.T.R. Lr), situată în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.
Vecinătăți:
-la est – drumul comunal asfaltat;
-la nord – vecin Cionca V.
-la sud – vecin Șomlea P.
-la vest – vecin Szilagy S.
15
locuri de parcare vor fi realizate pe suprafața construită.
Conform documentației prezentate, accesul auto, aleile și terasele pietonale se vor realiza din dale de beton așezate pe un pat de nisip. În incintă se vor realiza 15 locuri de parcare spre colțul de sud-est al parcelei. Terenul rămas liber va fi transformat în spațiu plantat prin insămânțare cu plante locale.