Ca la noi. Morții votează și în Ungaria

Autor  Sorin Tolan   în       2 years în urmã     1019 Vizualizări.  

Se apropie alegerile în Ungaria, vor fi în 3 aprilie, iar Fidesz și Orban Viktor au de luptat cu opoziția unită. În țara vecină, premierul Orban nu mai are popularitatea de odinioară, însă în Bazinul Carpatic este adulat. Orban le-a oferi cetățenie și i-a făcut parte din marea familie maghiară, le-a trimis fonduri pentru diverse activități economice, iar mare parte din presa de limbă maghiară este susținută financiar de la Budapesta. Practic, dacă e să luăm etnicii maghiari din Transilvania, putem estima că ei vor vota în uriașă majoritate cu Fidesz. Atât viii, cât și morții. 🙂

„Oficiul Electoral a recunoscut că ar putea fi peste 15.000 de morți pe lista alegătorilor prin corespondență de peste graniță, dar, din păcate, activiștii Fidesz prea zeloși pot trimite voturile prin poștă fără alte urmări”, scrie politicianul Hadházy Ákos, ex-Fidesz și ex-Lehet mas a politika, pe Facebook. „Dacă știm că în Ungaria mor în fiecare an 13-15 mii de persoane, este ușor de calculat că numărul alegătorilor înregistrați care mor peste graniță în patru ani poate fi de cel puțin în jur de 20.000. În comparație, doar 3.000 dintre compatrioții noștri au fost scoși din registru. Ceilalți pot trimit scrisorile de parcă ar fi în viață și rudele lor i-ar putea vota fără alte urmări”, mai spune politicianul.

Rezidenții non-maghiari care au cetățenie maghiară trebuie să se înregistreze la Oficiul Electoral Național până pe 9 martie.

„Votarea în locul morților nu va fi cu siguranță cea mai mare fraudă electorală. Cu toate acestea, într-o situație la limită, câteva mii de voturi pot decide soarta unui mandat și deci a întregului scrutin… Asta arată și cât de absurd este sistemul electoral dictat de Fidesz”, a mai arătat Hadházy.

Recent, ministrul ungar de Externe, Szijjártó Péter, i-a îndemnat pe maghiarii din România să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, de pe 3 aprilie. În timpul unei scurte vizite pe care a făcut-o în județul Harghita, el a amintit că etnicii maghari din România pot să-şi exprime opţiunea electorală prin corespondenţă. 

Liderul opoziției unite (Uniți pentru Ungaria) este Márki-Zay Péter, co-fondator al Mindenki Magyarországa Mozgalom (Mișcarea Ungariei Tuturor). Uniți pentru Ungaria are în componență Partidul Socialist Maghiar, Coaliția Democrată, Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik), LMP – Partidul Verzilor din Ungaria, Dialog pentru Ungaria și Mișcarea Momentum.

Potrivit unui sondaj de la finele anului trecut, citat de agenția ungară de stat MTI pe fluxul său de știri în limba română, 42% dintre aceștia au declarat că vor participa la scrutin, iar 83 de procente optează pentru FIDESZ. Pe de altă parte, în Ungaria, FIDESZ ar avea doar două procente în plus față de cartelul opoziției în intențiile de vot – relevă un sondaj, operat la sfîrșitul lui ianuarie și citat de media. Formațiunea lui Orban e creditată cu 36% din opțiuni, opoziția cu 34 de procente, iar 22% dintre alegători sunt, încă, indeciși. În decembrie, ecartul era de cinci procente în favoarea FIDESZ. Analiştii spun că e prima oară când Orban, aflat la putere de 12 ani, riscă să piardă puterea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.