Bună cooperare? Fidesz a plecat, UDMR a rămas în PPE

Autor  Sorin Tolan   în       3 years în urmã     720 Vizualizări.  

În data de 03.03.2021, Kelemen Hunor, liderul UDMR, scria că „este trist şi îngrijorător ce se întâmplă în grupul Partidului Popular din Parlamentul European. Excluderile nu conduc la niciun rezultat, acestea nu vor face din Partidul Popular European un grup mai puternic, mai bun sau mai eficient. PPE acceptă tot mai rar diferenţele de opinie, iar aceasta este, de fapt, adevărata problemă.” Acesta a precizat că europerlamentarii UDMR au votat împotriva modificării regulamentului de funcţionare a grupurilor. „Considerăm că un astfel de amendament diminuează coeziunea internă. UDMR rămâne membru al grupului PPE şi va continua să îşi exprime opinia şi de acum înainte. Trebuie să ne întoarcem la tradiţiile Partidului Popular European, care pentru Uniune şi pentru mine personal, înseamnă Partidul Popular European din perioada în care acesta a fost condus de Wilfried Martens. UDMR s-a socializat în cadrul acestui partid şi credem că încă nu este târziu ca PPE să se întoarcă la valorile care au stat la baza formării sale”, a mai scris Kelemen Hunor.

Deputaţii FIDESz, partidul de guvernare din Ungaria, au părăsit grupul parlamentar al Partidului Popular European, după ce deputaţii din cadrul grupului au adoptat, în şedinţa din 03.03.2021, modificarea statutului. Deputaţii FIDESz şi-au exprimat de mai multe ori contraargumentele juridice şi politice, însă versiunea finală a amendamentului la statutul grupului PPE nu a oferit un răspuns satisfăcător. Prin urmare, modificarea statutului ar putea însemna imposibilitatea ca deputaţii FIDESz să îşi exercite drepturile parlamentare.

Discursul publicat de către Kelemen Hunor, ca urmare a părăsirii de către partidul „patriei mamă”, FIDESz, a grupului PPE, după ce timp de aproape doi ani a fost suspendat pentru intruziunile în libertatea justiţiei şi cea a presei, vine oarecum ca o normalitate, dată fiind relaţia de subordonare între cele două şi dorinţa UDMR de a nu supăra mai marii FIDESz, pentru a nu bloca fondurile vitale primite de la Budapesta. La fel este şi votul împotriva modificării regulamentului de funcţionare a grupurilor. Însă este oare chiar o normalitate gestul UDMR de a rămâne membru al grupului PPE? Deşi cei din FIDEsz au ales să se retragă în semn de protest, cei din UDMR par că mai stau puţin să vadă cum evoluează lucrurile. Un fel de fight or flight pentru FIDESz, doar că UDMR-ul priveşte de pe margine, considerând că dacă rămâne „să îşi exprime opinia şi de acum înainte” va putea să îndulcească cumva imaginea FIDESz, ca şi co-reprezentant al maghiarimii. Dacă luăm de bună relaţia de subordonare dintre cele două partide (sau cum ar spune reprezentanţii acestora, de bună cooperare), gestul de normalitate ar fi fost acela ca UDMR să părăsească de asemenea grupul parlamentar. Măcar din spirit de solidaritate între maghiari să fi ales această cale, dacă tot reiau la nesfârşit acest slogan în toate discursurile şi manifestele din spaţiul public. Distanţă mare între ce se spune şi ce decizii se iau când lucrurile nu mai sunt roz. Chiar şi în cadrul coaliţiei de guvernare cu KDNP, însă acesta poate fi un alt subiect de discutat. Odată cu ultimele algeri din România, UDMR a prins aripi, reuşind mai mult decât probabil sperau, astfel încât nimic nu mişcă în ţară fără participarea Uniunii. Nici Guvernul, nici Instituţia Prefectului, nici măcar primăriile, ca să nu mai vorbim despre multitudinea de alte instituţii şi organe de stat în care UDMR s-a asigurat că are cel puţin un reprezentant. Pare că UDMR-iştii au uitat cine a sprijinit financiar de-a lungul timpului în mod continuu şi consistent dezvoltarea de sute şi mii de proiecte generatoare de voturi în Transilvania.

În context vine şi întrebarea: oare dacă în locul UDMR-ului era Partidul Civic Maghiar (PCM) sau Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), reacţia ar fi fost aceeaşi?

Cu siguranţă că PCM şi PPMT ar fi făcut front comun cu FIDESz şi s-ar fi retras din grupul PPE. Dacă nu din spirit de solidaritate între maghiari (deşi mai mult ca sigur asta ar fi afirmat în spaţiul public), s-ar fi retras mai degrabă pentru a nu pune în pericol relaţia de subordonare faţă de FIDESz şi fluxul financiar din direcţia Budapestei.

Probabil că diferenţele de opinie şi deciziile politice rezidă în importanţa pe care o acordă fiecare fondurilor financiare primite de la Budapesta. UDMR-ul, un partid care deţine o altă maturitate politică, deja obişnuit să fie primul la sânul „patriei mamă” pare că se consideră în prezent suficient de bine poziţionat astfel încât să ia propriile decizii, chiar dacă asta înseamnă să devieze de la linia trasată de FIDESz, gândind mai degrabă pe termen lung decât pentru viitorul apropiat şi asigurându-şi astfel o independenţă suficientă faţă de FIDESz, în cazul în care 2022 sau 2026 nu o să le surâdă acestora.

Însă PCM sau PPMT, care în prezent iau ce mai rămâne de la „patria mamă”, ar fi fost cu siguranţă mult mai atenţi la cum îşi joacă cărţile pe termen scurt, nefiind în măsură să se îndepărteze de coordonatele stabilite de FIDESz.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.