Bulevardul care va intra în conflict cu calea ferată. Planul e gata, vor fi 6 benzi pe 4 kilometri

Primăria a pus în dezbatere publică planul urbanistic zonal pentru proiectul numit “Culoar de mobiliate nord – pod Oașului – Răsăritului – străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – pod IRA”. În fapt, un viitor bulevard pe axa est-vest, care ar urma să permită o deplasare mai facilă dinspre gară spre aeroport. Primul pas, podul Oașului – Răsăritului, ar urma să se dea în folosință anul acesta.
Este o investiție importantă, iar demersurile sunt serioase. Sau erau, până ca acest plan să intre în conflict cu calea ferată. Așa cum știți, proiectul trenului metropolitan a primit un aviz din partea CFR prin care se cere realizarea unui nou fir de cale ferată de la gară la Apahida. Iar acest fir va afecta culoarul rutier de nord, gândit de o parte și de alta a actualei rute feroviare.
Proiectantul principal al proiectului este Mossfern s.r.l. Sunt implicate însă mai multe companii private, specializate în rețele edilitare, drumuri, peisagistică, trafic, topografie și studii geotehnice.
Noul bulevard se va întinde pe o lungime de aproximativ patru kilometri. Va avea patru benzi în nordul căii ferate, pe strada Câmpul Pâinii, și două benzi la sud de ruta feroviară, pe strada Răsăritului.
Primarul Clujului, Emil Boc, a spus recent că ambele proiecte – culoar de nord și fir nou de cale ferată – ar urma să se facă. Sunt bani, trebuie doar găsită soluția tehnică. O să vedem.
„Este un proiect fanion pentru mobilitatea urbană, care străbate jumătate din oraș, la nord, și care este prevăzut atât în Planul Urbanistic General, cât și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă și în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană. Culoarul de nord se va conecta cu toate proiectele majore de mobilitate propuse de municipalitate”, spunea, anul trecut, Ovidiu Cîmpean, directorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică.
Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune: modernizarea intersecțiilor, amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii cu benzi de circulație, piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban; modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare; instalarea unui sistem de management al traficului; se vor amenaja suprafețe în vederea delimitării locurilor de parcare.
Zonele verzi propuse ocupă o suprafață de 56.000 mp, iar zonele pietonale se vor întinde pe 45.000 mp. În ceea ce privește pistele de biciclete, acestea vor reprezenta 7,5% din suprafața proiectului.
Planul urbanistic zonal pus în consultare publică este foarte detaliat. Se prevăd de la mod de parcare a mașinilor, bicicletelor, motocicletelor, de la dimensiunea spațiilor de acces în curți până la felul în care ar urma să fie proiectate noile clădiri și valorile urbanistice maximale ale acestora.