Bulevard pe malul Someșului, mai multe poduri noi. Organizarea spațială în zona industrială din nordul Clujului

Clujul are un masterplan pentru zona sa de nord, realizat de arhitectul Rareș Drăgan. Acesta studiază modul în care se poate dezvolta arealul dintre Bulevardul Muncii și Someș, adică vechea platformă industrială. Clădirile de la CUG, de exemplu, sunt majoritatea în paragină, nefolosite, încremenite într-o zi de la începutul anilor ’90.
450
de hectare au fost studiate de echipa condusă de Rareș Drăgan.
Organizare spațială în zona industrială B-dul Muncii sud și teritoriile adiacente, conform masterplanului pe respectiva zonă, va urmări 4 piloni majori conceptuali.
Întoarcerea cu fața către râul Someș
Cel mai important factor în urbanizarea teritoriului îl va constitui cumulul de investiții publice și private care împreună fiecare la scară micro sau macro vor genera o orientare a percepției spațiale către râul Someș și către oraș. Acest lucru se va putea realiza prin mecanisme diverse:
Generarea unui ax nou funcțional și de mobilitate
Pentru a putea gestiona atât traficul potențial al unei dezvoltări viitoare a teritoriului dar și traficul existent, majoritar de tranzit, se impune dezvoltarea unei noi axe longitudinale interne cartierului: – pe tronsonul str. Fabricii – Centura TR35 culoarul va fi adiacent Someșului și culoarului verde, va fi mobilat pe latura Nord cu funcțiuni cu caracter social-comercial-cultural și va avea un profil stradal asemeni unei “faleze” ce va face trecerea de la zona construită funcțională dinspre Nord cu zona verde – naturala dinspre Sud. Pe acest tronson se va prioritiza mobilitatea de transport în comun tip bus și pietonală, având axul Velo inclus în proiectul Culoarului verde – Someș.
Punerea în valoare și îmbogățirea grilei de străzi existente
Rețeaua spațială ortogonală generată de străzile din fostele platforme industriale trebuie protejată și pusă în valoare. Aceste accese aflate în proprietate privata vor trebui să devină cu timpul străzi publice mobilate cu funcțiuni și clădiri care să activeze spațiul public. Acolo unde grila nu asigură necesarul de irigare, se vor genera străzi noi care să respecte caracteristicile acesteia.
Axe verzi de mobilitate
Dezvoltarea teritoriului va face loc, prin investiții publice și private, generării a două culoare verzi de mobilitate pietonală și velo pe direcții perpendiculare: