Boc și piramida mobilității. “Abia a patra, a cincea soluție să fie mașina personală, între prioritățile de transport”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     3083 Vizualizări.  

Primarul Emil Boc a vorbit astăzi, din nou, despre schimbarea de mentalitate privind transportul, la Cluj. De data aceasta l-a citat pe Radu Mititean, activistul civic care și-a expus, marți, în Consiliul local, opinia privitoare la piramida mobilității în marile orașe.

“În vârf trebuie să se afle modalitățile acestea non-mașină: transport în comun, oricarare ar fi el, mers pe jos, bicicletă, și abia a patra, a cincea soluție să fie mașina personală, între prioritățile de transport. Iar noi trebuie într-adevăr să pregătim orașul în direcția aceasta, iar ceilalți să se schimbăm treptat. Nu se poate peste noapte, știu asta, că mentalitățile nu se pot schimba cât ai bate din palme. Dar oamenii trebuie să vadă avantajele, că trăiesc într-un mediu mai sănătos, că e mai sănătos pentru ei să facă mișcare. Că atunci când mergi 15 minute, fie cu mașina, fie pe jos, deja organismul l-ai pus în mișcare și ai o stare de sănătate mai bună. Și atunci nu vom ajunge în spitale, vom trăi mai mult și mai bine”, a spus Boc, la Napoca Live.

Primăria trebuie să implementeze politici publice pentru a obține o schimbare de mentalitate în ceea ce privește modalitate. Pe unele le-a implementat deja: parcări mai scumpe în zona centrală, mijloace de transport tot mai moderne, benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun.

Există însă și alți pași pe care poate să îi facă, în principal prin realizarea unor parcări de tip park&ride, la intrarea în oraș, prin optimizarea liniilor de transport public, după principii moderne, prin extinderea benzilor dedicate, respectiv prin urmărirea mult mai atentă a respectării regulilor privind parcarea în zona centrală. 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.