Boc și-a făcut raportul. Vasele de expansiune și autospeciala de curățat șine
Primarul Clujului, Emil Boc, e punctual. În prima zi lucrătoare a noului an și-a publicat raportul de activitate pe cel precedent. Sunt 124 de pagini pentru amatorii de lecturi administrative. Sigur, cuprinde multe informații deja incluse în raportul 2016-2020, la final de mandat.
“Niciun an dintre cei pe care i-am parcurs împreună nu a fost mai complicat și mai greu decât acesta pe care îl încheiem. 2020 ne-a testat toate limitele și ne-a oferit o ocazie de a înţelege, nu numai la nivel local, ci și global, cât de conectați suntem și cum deciziile asumate de cineva într-un loc pot avea cel mai puternic și dificil impact asupra tuturor – până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Dar anul 2020 ne-a oferit și oportunitatea de a învăța din erori, de a ne reconecta cu valorile esențiale și de a vedea că împreună suntem pregătiți să facem față”, se arată în preambulul scris, evident, anul trecut.
Adrian Chircă este omul din spatele rapoartelor lui Emil Boc. Chircă este cel mai discret dintre consilierii personali ai primarului, care are patru de toți.
Documentul este împărțit de capitole și subcapitole. Sunt feliate proiectele pe fonduri europene, cele pentru revitalizarea spațiilor publice, transportul public și mobilitatea urbană, infrastructura urbană, parkingurile, parcurile, educația, sănătata, dezvoltarea economică, cultura, sportul, siguranța cetățeanului și poliția locală etc. Sunt lucruri importante care s-au finalizat în 2020, primarul le-a sintetizat și AICI.
În raportul din 2020 sunt și investiții viitoare, care se vor începe probabil anul acesta, dar nu se vor și încheia. Străzile Kogălniceanu și Universității, Bulevardul 21 Decembrie, parcul de la Expo Transilvania, Parcul Feroviarilor, amenajarea malurilor Someșului, refacerea zonei Cetățuia, pădurea-parc Făget și mai sunt. Ciornă pentru raportul pe 2021.
Lupa primarului pătrunde adânc în toate straturile investițiilor făcute în dezvoltării orașului. De la proiecte grandioase se strecoară până la realizări mărunte, precum cumpărarea a 11 vase de expansiune de către compania de termoficare sau achiziția autospecialei pentru curăţat canalul şinelor de tramvai Hako Citymaster 2200. 🙂
Așa cum Media9 a mai scris, toate rapoartele primarului au scos în evidență doar succesele. Ratările au fost omise. De exemplu, e trecut la realizări “programul de cumpărare de locuințe sociale de pe piața liberă”, dar nu se precizează că s-au cumpărat doar două astfel de locuințe și că există sute de oameni marginalizați care speră zadarnic ca municipalitatea să îi ajute. Sau există un sub-capitol “Cetăţeanul – partener al administraţiei” în care nu se precizează că programul de bugetare participativă a fost suspendat în 2020 pentru că municipalitatea nu este capabilă să termine proiecte votate din 2017.
“Vă mulţumesc şi pe această cale pentru contribuţia fiecăruia dintre dumneavoastră la dezvoltarea comunităţii clujene şi vă asigur că efortul fiecăruia este important pentru oraşul nostru. Începem în 2021 un an care se anunță foarte greu – în care resursele pe care orașul le are trebuie drămuite cu multă grijă pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă, pentru că viitorul trebuie să fie incluziv. Avem ingredientele necesare, avem încrederea dumneavoastră într-o echipă de administrație publică locală a Clujului pentru următorii patru ani. Avem proiectele și pașii stabiliți. Ne dorim împreună să fim sănătoși, să avem mereu în minte motivul pentru care muncim zi de zi: un Cluj în care alegem să învățăm, să ne întemeiem o familie, să ne creştem copiii și să ne ducem la îndeplinire visul fiecăruia dintre noi – de a face o diferență prin acţiunile noastre”, este mesajul de final al primarului Emil Boc.