Boc președinte! Ce spuneți de asta?

Autor  Ionel Lespuc   în  , ,      4 years în urmã     1662 Vizualizări.  

Emil Boc a recâștigat Primăria Clujului; cu aproape 75%, a fost un adevărat buldozer care a demolat concurența, apoi a trecut peste ea și a nivelat-o. E adevărat, au votat sub 40% din totalul clujenilor. Nimeni nu poate însă băga mâna în foc că, dacă ieșeau toți cetățenii, scorul ar fi fost mai mic.

Sunt multe explicații pentru acest rezultat a la Lukașenko sau Putin. Cea mai evidentă este aceea că a avut contracandidați porniți târziu în competiție și insuficient motivați. Boc a făcut o campanie electorală de patru ani, ceilalți, de patru săptămâni. Asta nu scade din meritele primarului; dimpotrivă.

Clujul se dezvoltă, iar factorii de progres sunt numeroși; Primăria nu e singurul, dar face parte dintre ei. Sunt zeci de proiecte în derulare, iar modul de a privi viitorul orașului, de la etajul I al clădirii de pe Moților nr. 1, s-a tot finisat cu trecerea timpului. De exemplu, în urmă cu patru ani, edilul șef zeflemisea ideea de tren metropolitan; acum o îmbrățișează cu tandrețea unui amant. Inteligența îi permite să sesizeze permanent de unde bate vântul și să pună barca pe direcția potrivită; observă unde greșește și știe să se replieze. Câți dintre noi putem să facem asta?

Emil Boc reușește să țină orașul în echilibru și asta nu e ușor. Să pună la aceeași masă mediul universitar cu cel de business, etnicii majoritari cu cei minoritari, opera și Untold-ul. Dacă nu era primar, ar fi putut liniștit să devină ambasador. Diplomația este marele său atu.

Ce a mai determinat scorul de 75%? Imaginea publică fără cusur; indiferent cum se comportă în biroul cu broaște țestoase, primarul este impecabil pe stradă, în Consiliul Local, la întâlnirile cu presa și alegătorii. Iar Facebook-ul a fost adoptat de familia sa… FaceBoc. Fostul premier este perceput ca un adevărat “rainmaker”, cum spun americanii, omul care aduce ploaia.

Clujul și Emil Boc sunt dați ca exemplu la nivel național; prescurtarea dezvoltării urbane este Cluj, iar acronimul administrației performante, B.O.C. Toate orașele se uită spre nord-vest și toți primarii le spun cetățenilor că așa vor să ajungă. Chiar și cei care nu sunt în PNL. Pe Facebook, edilul șef al Clujului primește like-uri din toată țara, iar liberalii din alte orașe sună să ceară consultanță. 

Imaginea din 2020 o șterge cu buretele pe cea din 2009, când Emil Boc tăia pensii și răspundea cu “da” la toate cererile lui Traian Băsescu. Imaginea din 2020 îl transformă pe primarul Clujului în material de președinte. Câți oameni din țara asta au reputație de „rainmakeri”?

Peste patru ani, Klaus Iohannis își încheie al doilea mandat. Atât cât înțeleg eu din politică, aș spune că PNL va avea pe masă opțiunile clujene Rareș Bogdan, fără realizări, dar bun orator, și Emil Boc, omul care aduce ploaia. Voi pe cine ați trimite să candideze din partea liberalilor?

Ionel Lespuc este coordonatorul editorial al website-ului Media9.ro. Are o experiență de peste 20 de ani în jurnalism. A activat la ProTV, Realitatea TV și TVR. Mai întâi a fost jurnalist sportiv, apoi s-a specializat pe domenii precum politică și administrație publică locală.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.